Satsar på en kusk

SPEL

Söderkvist tar över Karis hästar - över hela landet

Stefan Söderkvist, mest känd som Fridhems Ambras kusk, blir ny förstekusk åt stortränaren Kari Lähdekorpi.

Han fick förfrågan för en dryg vecka sedan och tackade ja i mitten på denna vecka.

- Det var inget svårt beslut, säger Stefan Söderkvist.

Kari Lähdekorpi har på 2000-talet seglat upp som en av Sveriges bästa travtränare. I fjol slutade han tvåa i tränarstatistiken då hans hästar tjänade 25,1 miljoner kronor.

I år har han på nytt ett toppår, hittills har hans hästar sprungit in 23,6 miljoner kronor - straffad endast av Stig H Johansson, 24,2 miljoner kronor.

En av hemligheterna bakom framgångarna stavas flitigt tävlande. Kari Lähdekorpis namn syns oftare i travprogrammen än något annat i Sverige.

Stora framgångar

På grund av detta har han på senare tid anlitat flera olika kuskar. På V75 är det Per Lennartsson som med stor framgång suttit i sulkyn bakom Lähdekorpis hästar.

Nu ska Stefan Söderkvist ta över som förstekusk - över hela landet.

För Lennartsson innebär det ett ekonomiskt avbräck.

- Jag förstår att Kari vill ha en och samma kusk åt sina hästar och att Stefan nu när han blivit kontrakterad vill köra även där de stora pengarna finns, säger han.

För Stefan Söderkvist lär det bli mer jobb framöver.

- Det blir det väl. Men jag har jobbat och rest mycket tidigare också, nu kanske det blir någon dag till i veckan. Det är framförallt på onsdagar (V65) och lördagar (V75) som jag förhoppningsvis kommer att synas mer, säger Söderkvist.

Kari Lähdekorpi har haft rykte om sig att vara svår att samarbeta med?

- Jag har hört det men har ju kört åt honom från och till i flera år utan att ha några bekymmer. Vi får se hur det blir nu när jag ska köra stadigt åt honom. Förhoppningsvis kan jag leva upp till det stora förtroende jag fått.

Här är några av Kari Lähdekorpis framgångsrika hästar genom åren

Per Nicklasson