Sportbladet ger dig bästa speltipsen

SPEL

Första gången på St Andrews – då talar allt för de rutinerade spelarna.

Annika Sörenstam, Laura Davies och stekheta Lorena Ochoa är några av namnen att hålla ögonen på när British Open drar igång i dag.

Här är Sportbladets Per Nicklassons bästa tips inför holmgången i Skottland.

Herrarna har spelat British Open här 26 gånger. Damerna har inte ens fått vistas i klubbhuset.

Men nu är det damernas tur att ta sig an den mest klassiska av golfbanor.

Kolckan 07.30 i morse svensk tid skrevs historia. Då slog Australiens Nikki Garrett som första kvinna ut i ett British Open på skotska St Andrews.

Golf på St Andrews liknar inte mycket annat och det kommer att krävas rutin för att göra bra ifrån sig under de kommande fyra dagarna.

Inte för att banan är speciellt lång, med sina 5 758 meter är den förvisso 100 meter längre än banan i Evian där de bästa golfdamerna genrepade förra helgen, men den är samtidigt ett par 100 meter kortare än flera av de banor de tar sig an på LPGA-touren.

Nej, här är det andra saker som har betydelse.

Vädret till exempel.

Om den skotska sommaren visar sig från sin värsta sida kan vi räkna med att påläggskalvar som förra helgens vinnare Natalie Gulbis med flera kommer att vika ner sig i snålblåsten.

Till skillnad från när herrarna spelar sitt British Open kan vi istället, på allvar, räkna med svenska framgångar. Både Sophie Gustafsson och Annika Sörenstam spelade bra förra helgen och får den sistnämnda ordning på puttern kan det bära hela vägen.

Den morgonpigge hann kanske lägga ett litet vinnarspel på henne till 13 gånger pengarna hos Expekt, eller på Lorena Ochoa till 6,50 gånger pengarna hos Centrebet.

Här följer fler bra British Open-spel

Per Nicklasson