”Som att bli påkörd av en bil två gånger”

avAnders Svensson, Minimedia

SPEL

Så stor är chansen att vinna 171 miljoner

Drömvinsten är uppe i 171 miljoner, vilket är den största svenska Lottovinsten någonsin.

Chansen att vinna rekordpotten är dock väldigt liten.

– Sannolikheten är så minimal som den kan vara, en på flera miljoner, säger spelstatistikern Brian Wicklin till Dagens Industri.

Foto: casper hedberg
Liten chans att vinna på Lotto.

Inte sedan den 27 december förra året har någon vunnit Drömvinsten. Potten har kontinuerligt växt och är nu uppe i hela 171 miljoner kronor.

Rekordet i Sverige är 134 miljoner kronor, satt den 7 maj förra året av en familj i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Nu väntar alla på att summan ska överträffas och för att vinna de 171 miljonerna krävs sju rätt på Lotto 1 eller Lotto 2, plus minst två rätt på Joker. Det blir i så fall den största svenska Lottovinsten någonsin.

Men enligt spelstatistikern Brian Wicklin är chansen väldigt liten.

Folk hoppas

– Sannolikheten är så minimal som den kan vara, en på flera miljoner. Men chansen finns ju och det är det som gör att folk satsar, säger han.

Wicklin drar även paralleller till det verkliga livet för att ge en inblick i hur liten sannolikheten är att bli Lottomiljonär.

– Det är lika troligt som att man blir påkörd av en bil två gånger på samma plats. Fast så tänker naturligtvis inte de som spelar. De tänker: "herregud, om jag vinner det här!”

Garanterar inte lycka

Trots att många spelare runt om i världen drömmer om att bli mångmiljonärer på spel gör en storvinst oss inte lyckligare. Forskning visar att det rus som framkallas är högst kortvarigt.

– Efter ungefär ett år brukar man vara tillbaka på samma nivå som före vinsten. Den som var olycklig tidigare mår likadant igen. Det som gör oss lyckliga är inte mycket pengar, utan bra sociala relationer och att hjälpa andra, säger Sakari Kallio, docent i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde.