”Det handlar om hans integritet”

SPEL

Svenska spelare stödjer Ishockey- förbunets beslut

Domarna säger ja. Elitserietränarna säger ja.

Spelarna, de som satsar pengar på matcherna, säger nej.

Sportbladet har varit i kontakt med flera storspelare som tycker att det är fel att låta Ulf Rönnmark döma ishockey så länge han jobbar åt det utländska spelbolaget Expekt.

Foto: SKAPAT DEBATT Ishockeyförbundets avstängning av domaren Rönnmark har väckt starka känslor på alla håll. Foto: LASSE ALLARD

Åsikterna har varit många kring Ulf Rönnmarks situation.

Några som det i huvudsak handlar om i slutändan är de som spelar pengar på matcherna.

Nej från storspelare

Flera spelare som livnär sig på betting säger till Sportbladet att det från deras synvinkel skulle vara fel att tillåta Stockholmsdomaren kombinera de båda rollerna.

Peter Dahlenmark är konsult inom bookmaking, redaktör för webbsajten alltomspel.info och spelar mycket själv:

– Min egen uppfattning är att man inte kan tillåta Rönnmark döma ishockey så länge han jobbar åt Expekt. Jag har också pratat med flera som lägger tyngre spel på ishockey som är av samma åsikt.

”Beroendeställning”

Peter Dahlenmark fortsätter:

– Ulf Rönnmark är en bra och proffsig domare, men det handlar om hans integritet. Han är i beroendeställning av Expekt eftersom de står för hans huvudsakliga inkomst. Bara att misstanken finns om att det kan gå fel är inte acceptabelt.

Ulf Rönnmarks roll hos Expekt är att han som egen konsult har uppdrag som marknadschef.

– Det räcker med att någon i organisationen kanske råkar nämna att det står till exempel två miljoner kronor på spel för företaget under en match som han ska döma. Det kan omedvetet påverka honom på isen, säger Peter Dahlenmark.

Spelarna har haft det jobbigt på sistone med uppgjorda fotbollsmatcher i Brasilien, och misstanke om riggade fotbollsmatcher i bland annat Finland, Albanien och Intertotocupen.

Spelarförening

I England har spelare organiserat sig i en förening. Dahlenmark funderar på att starta något liknande här.

– Jag har själv varit i kontakt med Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund och han verkade inte främmande för att lyssna på en sådan här förening om den fanns. Jag tycker i alla fall att man borde kolla med oss spelare som kan drabbas av en sådan är situation, säger han.

Svenska ishockeyförbundet har hittills haft samma uppfattning som spelarna och stängt av Ulf Rönnmark från domaruppdrag tills vidare.

Mattias Karlsson