”Folk tycker skit om mig”

SPEL

Kari Lähdekorpi i en stor intervju om Hot Shot Knick, Elitloppet och sitt rykte

HALMSTAD

Han har alltid stuckit ut hakan.

Men när Kari Lähdekorpi, 49, började prata om Elitloppet efter att Hot Shot Knick vunnit ett billigt snabblopp skakade många på huvudet.

Lähdekorpi fick mer rätt än vad till och med han själv kunnat ana den där tisdagskvällen i januari.

Hot Shot Knick inte bara startar i Elitloppet – han är en av favoriterna till att vinna.

Lördagen den 3 december i fjol kom Hot Shot Knick till Kari Lähdekorpis gård i Holm några kilometer utanför Halmstad. Den då sjuåriga hingsten var segerlös under året och hade bara sprungit in 79 000 kronor på tolv starter. Unghäststjärnans karriär hade stannat av och ägarna hade bestämt att Hot Shot Knick skulle flyttas till Kari Lähdekorpi.

Fem veckor senare gjorde han debut i ny regi och vann ett helt vanligt snabblopp en helt vanlig tisdagskväll på Jägersro. Segern var värd 40 000 kronor, segertiden 1.14,1 och motståndet långt ifrån skräckinjagande – ändå började Lähdekorpi snacka om Elitloppet.

– Jag blev faktiskt så imponerad av honom, just sättet han gjorde det på. Jag hade bara kört ett riktigt jobb och var lite osäker på var han stod. Men när han började pulla 800 meter före mål och drog ifrån de andra förstod jag att han var riktigt bra, säger Lähdekorpi.

Men att börja prata om Elitloppet?

– Det var inte bara något skämt utan innerst inne tänkte jag så. Jag kunde bara inte säga det riktigt seriöst för då hade folk trott att jag var dum i huvudet. Men jag visste att sämre hästar hade startat i Elitloppet.

Påståendet om att Hot Shot Knick skulle vara en häst för Elitloppet är bara ett exempel på kontroversiella uttalanden signerade Lähdekorpi. Finländaren har aldrig tvekat att säga vad han tycker, något som inte uppskattas av alla. Med sin frispråkighet har han hunnit skaffa sig en hel del ovänner runt om i trav-Sverige.

– Men jag lider inte av att det finns folk som tycker skit om mig. Ända sedan skoltiden har jag sagt vad jag tycker. Mina kompisar i Finland brukar säga att det är konstigt att jag inte har fått stryk, berättar Lähdekorpi.

Osannolik utveckling

När Sportbladet besöker Kari Lähdekorpi har det gått drygt fyra månader sedan starten på Jägersro. Hot Shot Knick har vunnit sju av sina nio starter och tjänat nästan tre miljoner kronor. Nu räknas han som en av huvudfavoriterna till att vinna Elitloppet. En närmast osannolik utveckling som till och med har överraskat Lähdekorpis högt ställda förväntningar.

– Jo, det blev kanske bättre än jag trodde. Han har bara fortsatt att utvecklas.

Samma dag som Hot Shot Knick anlände till stallet i Holm förändrades också livet för Malin Hjorth. Efter bara ett halvår som skötare hos Lähdekorpi var det 21-åriga Malin som fick ansvaret för Hot Shot Knick.

”Han har utvecklats enormt”

Hon var inte speciellt imponerad över nykomlingen. Hot Shot Knick uppträdde nervöst och var allt annat än lätt att ha och göra med de första dagarna. Han gick mest runt i sin box och skrek.

– Han var rent ut sagt skitjobbig och jag tänkte slänga ut honom i en utebox, berättar Malin.

Men efter några veckor i den nya miljön lugnade Hot Shot Knick ner sig och självförtroendet har växt i takt med framgångarna. Efter första segern på Jägersro har han bara blivit kaxigare och kaxigare. Malin Hjorth har följt honom under vårens segertåg och märkt hur hästen har förändrats.

– Han har utvecklats och mognat enormt. Nu uppträder han som en stjärna och visar i boxen att det ska vara på hans villkor, men så fort jag tar ut honom är han jättesnäll, säger Malin.

Bara några dagar efter att Hot Shot Knick kom till Kari Lähdekorpi gick han sitt första träningsjobb.

– Det kändes direkt att han var lite bättre än mina andra hästar. Det märktes att det inte var någon vanlig häst, han hade så enkelt för sig och var så klok, säger Lähdekorpi.

I vilken författning var han?

– Han var jättefin. Vi veterinärundersökte inte honom utan började träna direkt. Men han hade hög puls efter de tre–fyra första jobben vi körde i backen, det var jag bekymrad över. Men efter femte jobbet började den gå ner och nu har han jättelåg puls, en av de lägsta i stallet.

Kan du förstå att folk är förvånade över hur han utvecklats?

– Att han plötsligt blev en av landets bästa hästar från att ha varit en vanlig snabbloppare förvånade nog många. Men jag hade sett hästen som tre- och fyraåring och för mig var det ingen överraskning. Jag vet folk som ville köpa honom för tre miljoner som fyraåring, säger Lähdekorpi.

Ja, för Hot Shot Knick var en unghäststjärna. Han var rankad som nummer tre i fyraårskullen efter Elitloppsvinnaren From Above och årets Prix d’Amerique-vinnare Gigant Neo. När From Above och Gigant Neo utvecklades till världsstjärnor gick Hot Shot Knicks karriär åt motsatt håll.

Hot Shot Knick är bara ett exempel på problemhästar som efter bara några veckor i regi Lähdekorpi startar och vinner lopp efter lopp. Många har undrat vad det egentligen beror på och det har spekulerats i att tvivelaktiga metoder ligger bakom framgångarna. Att hustrun Marjaana Alaviuhkola är veterinär och driver Hallands djursjukhus har inte dämpat ryktesspridningen.

Har du känt av att det har varit skitsnack?

– Jo, för ett par år sedan var det mycket snack om dopning och sånt. Jag tycker bara det är hedrande att det finns personer som bryr sig så mycket att de skickar brev och antyder att jag dopar mina hästar, säger Lähdekorpi.

Ingen häst från ditt stall har testats positivt i någon dopningskontroll.

– Nej, och det kommer aldrig att hända. Vi använder absolut ingenting som har karenstid. Det får absolut inte finnas något sånt i stallet. Det hade varit den största katastrofen för mig som tränare om det hade hänt någonting, just eftersom jag har en veterinär i huset. Det får bara inte hända. Vi har vatten och tvål i stallet, det är allt.

Första starten i Elitloppet

Känner du mer press än andra travtränare för att något ska hända?

– Nja, jag är rätt så avslappnad för det kan inte hända här hemma.

För Kari Lähdekorpi blir det första gången har en häst med i Elitloppet. Ägarna tackade nej när Finish var inbjuden för några år sedan. I fjol ville Lähdekorpi starta Cold Hard Wind men fick nobben.

Hur viktigt är det för dig att vara med i Elitloppet?

– Jätteviktigt. Att vara så stor tränare och vunnit så många lopp, men aldrig haft häst till start i Elitloppet känns inte riktigt bra.

Vilka blir de svåraste konkurrenterna?

– Jag de Bellouet, Mara Bourbon och Conny Nobell. Victory Tilly är nog bortlottad. Många kan vinna och jag vill tro att Hot Shot Knick är en av dem.

Kari om...

Kari kör BMW och Mercedes

Hans Abrahamsson