Galoppregeln – en katastrof

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Två slutsatser drog jag efter en helg på Bergsåker.

Regeln med omedelbar diskning för upploppsgalopp är en katastrof.

Och det är milt uttryckt. Tas inte den bort nu så är det skandal.

Och sen måste tempot höjas, det får inte ta hela dan att köra V75.

Okej, jag var inte på plats på Bergsåker, utan följde loppen på ATG Live, vilket jag ofta gör numera. Tycker att det är suveränt och känner mig precis som en i banpubliken, även om jag inte räknas.

I lopp två i lördags startade två topphästar, Turbo Sund och Citation. Det var ett sprinterlopp och vi visste att allt skulle avgöras i starten. Tvärt emot tipsen var det Turbo Sund och Leif Witasp som snuvade Stig H och Citation på spets, trots spår utanför.

I det läget var de som spelat Turbo till 2,20 att gratulera medan favoritspelarna nog gärna hade annullerat sitt till synes iskalla spel på Citation till 1,50.

Diskades nästan direkt

In på upploppet var det knapp fördel för Turbo, även om Citation kämpade och slogs. Då, kanske 180 före mål, tog Turbo Sund ett eller två galoppsteg.

Jag sa direkt att nu är han diskad och vi kunde också konstatera att Witasp slutade jaga Turbon, trots att hästen ställde sig blixtsnabbt. Den sista biten tog sig Citation förbi till knapp seger, det hade han inte gjort om Witasp bara ruskat lite på tömmarna.

Mål- och bandomare väntade några minuter, sedan tjöt högtalaren till ”Diskad nummer 7, Turbo Sund”.

Självklart, såna är reglerna, i Sverige diskar vi numera för minsta lilla snedsteg på upploppet. Om Turbo Sund friats hade skandalen varit total.

Snett segerleende

Men det sjuka är ju själva regeln. Vem som hittat på den vet jag inte, men vi som har spelat på hästar några år, vi vill absolut inte ha det så här – och knappast de aktiva heller. Stig H Johansson mottog gratulationer i vinnarcirkeln med ett snett leende. Han tyckte inte att det var särskilt skoj och ifrågasatte regeln, inte domslutet.

Alltså: Skrota blixtsnabbt, att diska på det här sättet hör inte hemma i svensk travsport. Många såg knappt galoppen, vad ska de tro? Som det är nu får vi bara ett farsartat intryck a la Frankrike, där hästar plötsligt diskas för orent trav på upploppet under stort rabalder.

Till sist: Var det bara jag som tyckte att det var för segt i lördags? Klockan fem hade man kört åtta lopp och hade fyra race kvar. Jag går på trav för att spela, för att få lite action.

Gör inte alla det?

Publicerad: