Grannarna stal showen

SPEL

Det sägs att travets vagga står i Årjäng och att solen alltid skiner från en klarblå himmel när det är dags för Årjängs Stora Sprinterlopp. Och visst är det så. Dessutom visar man upp en gästfrihet av sällan skådat slag.

Såväl norrmän som finländare fick med sig en stor del av priskakan igår.

Steinlager sopade banan med di svenske och i det anrika kallblodsloppet Erik Perssons Memorial blev det också norskt, tack vare Geir Gudmestad och Björkeelden, som vann i överlägsen stil.

För de finska framgångarna svarade som vanligt Jorma Kontio och Kari Lähdekorpi. Den förstnämnde vann med Lähdekorpi-tränade Frosts Oilbaron och satte sedan dit favoriten Pols Valborg.

När det gäller Frosts Oilbaron så har Jorma aldrig förlorat med den hästen. Kari Lähdekorpis andra seger kom i klass I-försöket där Fighting Ås och Erik Adielsson infriade favoritskapet. Det var för övrigt Lähdekorpis 38:e V75-seger i år. Ett helt fantastiskt resultat.

Unge Goop kör med skallen

Steinlager vann alltså årets upplaga av Årjängs Stora Sprinterlopp, som också innebar en inbjudan till Hugo Åbergs Memorial på Jägersro. Scarlet Knight fick nöja sig med en tredje plats bakom måltvåan Smashing Victory.

Björn Goop visade än en gång att han har en hel del innanför pannbenet. Laddade för ledningen med Smashing Victory för att sedan släppa till Steinlager. Att syna ryggtavlan på Per Oleg Midtfjeld gav ägaren till Smashing Victory en kvarts miljon. Segertiden för Steinlager blev fina 1.11.3/1640 auto, vilket är den näst bästa tiden i loppets historia. Gidde Palema innehar rekordet på 1.11,0 efter segern i fjol.

Norsk övervikt

Nio norska kallblod mot fem svenska i klassikern Erik Perssons Memorial med 110 000 kronor i första pris. Mest prispengar, 166 000, till grannlandet tack vare Björkeelden, Hvatt Baus, Nöstetor och Saras Tofte. De svenska nordisarna fick ihop 69 tusenlappar tack vare Lykketinders andraplats.

En kusktalang av stora mått är unge Richard L Jansson, som vann V75-prologen med D.C.Whopper. Inte konstigt att pappa Roland, tränare på Eskilstuna, var stolt som en tupp efter sonens felfria kuskinsats.

Toppen: Steinlager såg ut som en rund miljon och vann lätt med öronpropparna kvar. Bäva månde Revenue och Gidde Palema när de möts i Hugo Åbergs om en dryg vecka.

Floppen: Favoriten Fasching galopperade åter igen. Den här gången i sista sväng. Hästen kan knappast vara fräsch.

Lira nästa gång: Whigfield spurtade som en demon och blev femma i mål efter en hejdundrande startgalopp.

Gert Lengstrand ([email protected])