Nya regler kan göra trioloppen spännande igen

SPEL

Micke Nybrink: Förra veckan var ingen höjdare

Visst är det festligt när det blir tre omstarter på trion och loppet inte hinner visas.

Eller när man bara får se de två första varven?

Nej, förra veckan var ingen höjdare.

Anders Lindqvist, brinnande travtränare och idéspruta, vet hur trioloppen görs både idiotsäkra och roligare.

Nere i Paris förra helgen pratade jag en hel del med Anders Lindqvist, eller rättare sagt, Anders pratade med mig. Trots att han sen länge bor i Frankrike är han engagerad i svenskt travsport. Bland annat tycker han att trioloppen är för ointressanta och dåliga.

– Kör med handikapp i stället, mässade Lindqvist. 18 hästar bakom bilen i tre led, sex hästar i varje. Låt sportcheferna avgöra vem som ska stå var.

Jag protesterade och sa att det blir fiasko.

– Ingen vill stå där bak och loppen kommer att bli ännu sämre, fattar du väl. De är nog dåliga som det är, upplyste jag stackars Anders som uppenbarligen inte begrep ett dugg.

Olika positioner – olika vinster

Men Lindqvist var inte klar.

– Givetvis ska hästarna i bakre ledet få mer prispengar, kanske 40000 om de vinner, medan de i mitten får 30000 och gänget längst fram kanske får nöja sig med 20000. Betala ut med olika skalor beroende på var man startar.

Förslaget är värt att fundera på. Det roligaste som finns i ett travlopp är ju när de bästa hästarna måste runt hela högen, när man får se om de klarar uppgiften, när det blåser till på sista bortre. Raka motsatsen är rena döden, när favoriterna släpps till spets – som i lördags på V75. Zzzzz?, somnade ni också?

Och alltid bilstart, så slipper vi omstarter, och med 18 hästar, så det blir lite att klura på. Finns det någon hake? Nja, visst är det surt att placeras där bak men belöningen är ju också den dubbla.

Gulddivisionen – rena sömnpillret

På tal om trista lopp. Gulddivisionen så här års: varför måste vi torteras med dessa förutsägbara historier varje vecka? Hitta på något annat, vad som helst. Flerklasslopp är tio gånger roligare. Låt guldhästarna stå 20 meter efter silver eller brons, eller sprid ut hästarna över hela banan, gärna över 2640 meter. Allt är bättre än sju chanslösa och uppgivna som enbart slåss om att äran att få släppa till storfavoriten, som i lördags. Skoj, väck mig sen.

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])