Jag går med rak rygg in i fängelset

Publicerad:
Uppdaterad:

Stjärnkusken Atle Hamre dömd till fem år för utpressning

Norges travstjärna Atle Hamre dömdes i går till fem års fängelse för utpressning av den före detta skeppsredaren Thor Christensen.

Dessutom ska han betala 25 miljoner kronor till honom.

- Jag ska gå med rak rygg in i fängelset. Jag är nämligen oskyldig, säger Atle Hamre.

Foto: ROGER NEUMANN/VG
"JAG ÄR OSKYLDIG" Atle Hamre tillsammans med sin fru Trude och pappa Magne hemma i köket i Sandefjord efter domen. "Jag ska gå med rak rygg in i fängelset, jag är nämligen oskyldig, säger Atle.

Kusken och travtränaren Atle Hamre är Norges störste travprofil - fullt jämförbar med svenske stjärnan Stig H Johansson - och hans fall har väckt stor uppmärksamhet.

Domen förkunnades i direktsänd tv.

- Jag har sagt sanningen, oavsett vad folk tror. Men rätten har inte trott på mig och det kan jag inte göra någonting åt, säger Atle Hamre till tidningen Verdens Gang.

Han tog beskedet med jämnmod och klev upp från den åtalades bänk och gick längst bak i rättssalen till sin hustru Trude - och gav henne en stor, varm kram.

- Jag tänker inte så mycket på min egen situation, utan mest på min familj och mina vänner. Vad tänker de? Kommer folk att se snett på mig? Kommer min fru att bli socialt straffad? Hon har i alla fall inte gjort någonting galet.

- Jag har gjort några dumma saker. Jag skulle inte ha lånat pengar av Thor, och jag skulle inte ha gått till banken och hämtat alla checkarna. Men utpressning är någonting främmande för mig.

Hotade med kidnappning

Atle Hamre dömdes till fem års fängelse för att åren 1993-99 har pressat Thor Christensen på drygt 30 miljoner svenska kronor - varav 25 miljoner hann betalas ut. Enligt domen ska Hamre ha utsatt Christensen för en rad olika hot, bland annat att kidnappa och skada Christensen och hans familj.

Hamre dömdes redan i december 2000 till fängelse i fem år, en dom som han överklagade.

Själv hävdar Hamre att det bara handlat om lån.

- Jag är oskyldig och har sagt till mig själv att jag inte ska bekymra mig för saker jag inte kan påverka. Jag har haft ett försvar man bara kan drömma om, säger Atle Hamre.

Tidningen Verdens Gang träffar travstjärnan i hemmet i Sandefjord. Där har familjen samlats för att stötta Alte Hamre.

Pappa Magne Hamre, 70, säger:

- Jag har alltid varit och kommer alltid vara stolt över min son.

Även dömd i travvärlden

Advokaten Tor Erling Staff är också på plats för att hjälpa Atle Hamre efter chockbeskedet.

- Atle kommer att bli en mönsterfånge och kommer att bli värdesatt i fängelset. Atles styrka är hans oskuld och hans humor, säger Staff.

Hustrun Trude är den som är mest tagen av beskedet, men ser samtidigt ljuset i tunneln.

- För varje dag som går blir det en dag mindre tills Atle kommer ut, säger hon.

Atle Hamre har tävlat flitigt i Sverige och bland annat deltagit flera gånger i Elitloppet.

Men även i travvärlden har Hamre blivit dömd. Norrmannen håller på att avtjäna första året på en femårig dopningsdom som gör att "mannen med guldhjälmen" är avstängd från alla världens travbanor.

Patrik Thornéus

Publicerad: