Årets fajt: alla mot ”Jaggen”

SPEL

Det blir spännande att se det franska monstret

Elitloppet 2006 är vidöppet och det svåraste på mången god dag.

Så säger de flesta experter.

Inte jag.

Om Jag de Bellouet funkar blir det synd om de andra.

Det är Jaggen mot byket såklart.

Ja, det finns förstås en massa om och men när det gäller Jag de Bellouet.

Fungerar han på Solvallas 1?000-metersbana? Klarar han de snäva kurvorna?

Hur ska det gå när de inte får raka benen på honom och kyla ner dem med flytande kväve? Hur ska han klara sig utan den där konstiga formen av akupunktur (eller vad det nu var?) som gav honom röda prickar över hela arslet och eld i baken i Prix d’Amerque?

Och så säger de att hans tömmar är försedda med taggar på insidan.

Travets svar på Mad Max, en krigare från framtiden? En fruktad travare med öknamnet le Cannibale, körd av Christophe Gallier, även kallad slaktaren. Freakshow.

Och så var ju Jaggen dopad när han vann Prix d’Amerique.

Kommer att vara på topp

Det är mycket snack kring allt det här men vad jag har förstått, efter att ha pratat med folk som har koll på franskt trav, klarar sig hästen utan alla dessa hokus-pokus-grejer, bara han står på fyra friska ben.

Och jag tror knappast att klanen kring världens just nu bästa travare åker hela vägen till Solvalla bara för att visa upp en ofräsch häst.

De var här förra året, under Elitloppet, och rekade och vet alltså exakt vad som väntar.

Det här är inget blittan-blä-besök.

Ruskigt bra startfält

När de nu äntligen har bestämt sig för att tävla på bortaplan räknar i alla fall jag med att Jag de Bellouet kommer vara tipp topp. Och då blir det inte kul för de andra. Jag har faktiskt full förståelse om ett par av motståndarna skiter på sig före loppet.

Visst ska det bli oerhört spännande att se det franska monstret äntra Solvallas oval. Nu ska vi få se honom på riktigt.

38 miljoner har han sprungit in och de dagar han fungerar finns det ingen som slår honom. Det har vi sett så många gånger nu.

”Byket” kallade jag de andra. Det var förstås slarvligt och respektlöst av mig. Årets Elitloppsfält är ruskigt bra och jag gratulerar Solvalla. Vi saknar bara Spring Ray, Max Flukt och någon jänkare. Men nu ska vi inte vara petiga.

Magplask av Steinlager

Steinlager är kanske den som Jag de Bellouet borde ha mest respekt för. Förra årets vinnare blir inte att leka med om han hittat formen igen.

Magplasket i Oslo skvätte ända till Solvalla och Per Oleg Midtfjeld kan inte vara särskilt nöjd med uppladdningen.

Men vi som fortfarande minns ett och annat kommer ihåg att Steinlager floppade i Oslo Grand Prix för två år sen, var sjuk då också har jag för mig, och spurtade sedan likt en tok i finalen av Elitloppet, som trea, två veckor senare.

Från spår tre bakom bilen i försöket är det röda mattan mot spets, Conny Nobell tar rygg, och sen vinner väl Steinlager om formen är på topp igen? Då väntar drömläge i finalen, spå ett eller två. Innerspår om Jaggen vinner sitt försök. Han lär välja spår två om han får börja.

Hot Shot Knick ett hot

Eller vad säger den franska duon om det, Mara Bourbon och Jardy? Det kan ju inte låta Midfjeld och Steinlager hållas i försöket. Då är det rökta, de måste använda sina hästars vapen, styrkan.

Och hur bra är Fairbank Gi? Kan man springa 11,3 på en töm, på tvären, har man min fulla respekt. Men går det att kuta 1.10 i den skadskjutna stilen?

Om Jag de Bellouet har en av sina dåliga dagar, ja, då ser det mycket bra ut för Hot Shot Knick. Spår tre innebär full gas till ledningen och sen undrar man ju hur han ska kunna förlora? Och om Hot Shot Knick vinner sitt försök och sen även lotten – och väljer innerspår i finalen, en final utan Jag de Bellouet. Vem slår honom då?

Micke Nybrink om försök 1 i Elitloppet

Micke Nybrink om försök 2 i Elitloppet

Micke Nybrink