– Har satsats minst 10 miljoner kronor

SPEL

Nya uppgifter kring den misstänka matchen i Superettan SvFF: ”Funnit anledning att fördjupa utredningen”

Foto: 2-0 kom efter ett självmål.

Minst 10 miljoner kronor.

Så mycket pengar satsades på överspelet i 4–0-matchen mellan Jönköpings Södra och Syrianska i Superettan enligt Sportbladet Spels uppgifter.

Samtidigt säger Svenska Fotbollförbundet att misstankarna om läggmatch har förstärkts.

– Vi har funnit anledning att fördjupa den här utredningen, säger förbundets chefsjurist Krister Malmsten.

Sportbladet Spel avslöjade i går att måndagens Superettan-match mellan Jönköping och Syrianska, som slutade 4–0 till hemmalaget, misstänks för att vara uppgjord.

En huvudanledning till misstanken är att stora spel lades framförallt spelet "över 3,5 mål i matchen" under den första kvartens livespel.

Matchfixing-organisationen Federbet varnade Sportbladet Spel via sms tio minuter in i matchen om att spelmönstren pekade på en "galet fixad" match och spelbolaget Unibet stängde alla spel ungefär en kvart in matchen på grund av "misstänkta spel på framförallt över/under-marknaden".

”Räknar lågt”

Sportbladet Spel har pratat med Federbets generalsekreterare Francesco Baranca under onsdagen i ett försök att reda ut vilka summor det spelats för på överspelet på den globala spelmarknaden säger han att det rör sig om "minst en miljon euro", alltså drygt nio miljoner kronor.

– Det är omöjligt för mig att ge dig en exakt siffra. Men för att få till de här oddsförflyttningarna krävs spel på minst en miljon euro, och då räknar jag egentligen lågt. Mycket av pengarna har satsats på den asiatiska marknaden, säger Francesco Baranca.

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) blev också uppmärksammade på misstankarna om att matchen skulle vara uppgjord under måndagskvällen och inledde sin utredning under tisdagen.

”Oerhört viktig och seriös fråga”

Och nu säger chefsjuristen Krister Malmsten att SvFF redan efter det första dygnet fått anledning att fördjupa sin utredning.

– Vi har fått indikationer på att den här utredningen bör både fortsätta och fördjupas, säger Krister Malmsten.

Vad innebär det i praktiken?

– Jag kan inte gå in på detaljer kring vårt utredningsarbete men vi gör det här i kontinuerligt samråd med Uefa. Vi har inte polisanmält. Det är det vi utreder nu, om det finns något att polisanmäla. Förutom att vi har funnit anledning att fördjupa den här utredningen så kan jag inte göra några ställningstaganden.

Vad är tidsplanen på den här utredningen?

– Det finns ingen sådan. Vi ser detta som en oerhört viktig och seriös fråga och det får helt enkelt ta den tid som krävs, det viktigaste är att det blir rätt.