Glen Kronos bättre än Going

SPEL

Kolgjinis andrahäst starkast i italienska derbyt

Foto: Lutfi Kolgjini (tv) tackar Roberto Andreghetti för dubbelsegern.

Lutfi Kolgjini grejade dubbeln i det italienska derbyt och prissumman på sex miljoner kronor. Men vinnare blev inte storfavoriten Going Kronos – utan Glen Kronos.

– Det spelar ingen roll, huvudsaken att vi var etta och tvåa, sade en mycket lycklig Lutfi Kolgjini till TT.

In på upploppet på Tor di Valle-banan i Rom kom Going Kronos i ledning med stallkamraten Glen Kronos utvändigt. Lutfi Kolgjini såg en smula orolig ut i sulkyn bakom Going Kronos medan Roberto Andreghetti såg ut att ha gott om krafter kvar i Glen Kronos.

– Jag var slagen med Going då och skrev till Roberto att han skulle ta det lugnt så skulle vi greja dubbeln. Det här är helt otroligt och det största jag någonsin har varit med om, fortsatte Kolgjini.

Besviken i tre sekunder

Going Kronos var den stora favoriten i den 79:e upplagan av Italiens Travderby. Han vann försöket för två veckor sedan lekande lätt och hade bara förlorat en gång tidigare i sitt liv. Han är också son till Viking Kronos som var lika stor favorit i derbyt för åtta år sedan. Och Kolgjini ville verkligen ta revansch för den missen men så blev det inte.

– I cirka tre sekunder var jag besviken för att jag inte vann själv, men sedan kände jag bara en enorm glädje. För fan, jag hade ju tagit en dubbel i ett derby!

– Going hade en mindre bra dag och då förstod jag att Glen skulle kunna vinna – och det gjorde han.

Glen Kronos vann på 1.13,0/2100 m auto och fick fyra miljoner i segerpremie. Going Kronos tjänade hälften och totalt blev det sex miljoner till stall Kolgjini. Så mycket har ingen svensk tränare tagit hem i ett och samma travlopp.

Glen Kronos ägs av bröderna Mats och Olov Eriksson, Sandviken, som också äger en liten del i Going Kronos.

– Det har varit helt hysteriskt efter loppet och det har varit så mycket glädje så man blir alldeles tom. Nu åker vi hem i kväll och jag ska försöka hinna med ett glas rött vin på flygplatsen, avslutade Kolgjini.

Det var även en del svenskt i trean Giuseppe Bi, som tränas av Jan Nordin.

Seger till Kontio

I det internationella storloppet Gran Premio Turilli var finskan Passionate Kemp ensam på plan. Jorma Kontio pressade sig till ledningen i första kurvan och fick sedan bestämma tempot som han ville (1.16,6/1000 m). Han ryckte undan 200 m före mål och lät Malabar Circle Ås, körd av Torbjörn Jansson, bli tvåa med Pegasus Boko på tredje plats efter en invändig löpning.

Giant Diablo, med Örjan Kihlström i sulkyn, blev störd till galopp i första kurvan. Thai Tanic/Björn Goop och Hövding Lavec/Kolgjini satt båda i kön och kunde inte blanda sig i toppstriden i den snabba avslutningen.

– Det blev trångt in i första sväng och Giant Diablo hade ingen plats och det blev tyvärr en galopp. Det kan bli så här i internationella lopp där det är lite tuffare än hemma. Men Passionate Kemp var bra i dag och hon vann lätt, berättar Örjan Kihlström.

Passionate Kemp vann på 1.14,0/2140 m auto och förstapriset var drygt en miljon kronor.

Stig Lindmark/TT