Elitloppet vanns av Jag de Bellouet

SPEL

Conny Nobell bästa svensk på tredje plats

Foto: Scanpix
Segrarna. Jag de Bellouet med Christophe Gallier tog hem årets elitlopp på 1.09,4 – den snabbaste segertiden någonsin.

Den franske travkejsaren Jag de Bellouet har intagit Sverige och Solvalla.

Han gjorde det genom att vinna Elitloppet på nya löpningsrekordet 1.09,4/1640 m auto.

Men det var nära att Jag de Bellouet diskvalificerats i försöket.

Jag de Bellouet hamnade i rygg på ledande Hot Shot Knick i försöket, när 500 meter återstod bröt hästen ut i andraspår och störde Victory Tilly/Erik Adielsson grovt. Måldomarnämnden tittade länge på löpningsfilmen innan man tillät den franska hästen att behålla andraplatsen bakom Hot Shot Knick med Thomas Uhrberg i sulkyn.

Det blev dock 14 dagars avstängning och 50000 kronor i böter för Gallier.

– Böterna har jag inga synpunkter på, men däremot tycker jag att den långa avstängningen är för hård, sade Christophe Gallier.

Hårt tempo

Fyra hästar, Gidde Palema, Steinlager, Varenne och Scarlet Knight har tidigare travat 1.10,0 på Solvalla. Jag de Bellouet var hela sex tiondelar snabbare – och han gjorde det utvändigt ledaren.

– Jag hade räknat med att han skulle få trava i andraspår hela loppet men den snabba öppningen av Snazzy Millie (1.06,3/500 m) gynnade oss. Sedan var det aldrig några problem, min häst var starkast i dag, sade Gallier lugnt.

Första kilometern öppnade Jag de Bellouet på 1.08,9 och i det läget pressade han sig till täten. Då steg jublet på Solvalla och sedan var det ren defilering över upploppet.

Goop nöjd

Tvåa kom överraskningen Lets Go, med Enrico Bellei i sulkyn, före Goop-duon Conny Nobell, körd av Björn, och Thai Tanic med pappa Olle i sulkyn.

– Jag är jättenöjd med våra hästar, de är fortfarande unga och orutinerade men visade nu att de kan hävda sig mot de bästa, sade Olle Goop.

Björn Goop vann ena försöket med Conny Nobell efter ledning från start till mål. I finalen hamnade han på innerspår men spurtade bra.

Det var dock många längder fram till den överlägsne vinnaren ”le Cannibale” och Christophe Gallier som kostade på sig en segergest strax före mål.

– För en fransk tränare är Prix d'Amerique det största och det har vi vunnit två gånger tidigare.

USA nästa

– Men Elitloppet kommer på andra plats och det var en härlig stämning på banan och en underbar känsla att segerdefilera inför den stora publiken, sade Gallier.

Vad blir nästa uppgift för Jag de Bellouet?

– Möjligen ett stort lopp på Vincennes om 14 dagar. Sedan funderar vi att åka till USA och Breeder's Crown på The Meadowlands. Det vore kul att se hur fort han kan springa på en milebana (1609 m).

Världens snabbaste äldre häst är Victory Tilly och Stig H Johansson med 1.08,9. Det låter som en munsbit för ”le Cannibale”.

Fjolårsvinnaren Steinlager slutade oplacerad i finalen. Efteråt upptäcktes en allvarlig skada på vänster framben, sommarsäsongen är definitivt över och den fortsatta karriären är ett frågetecken. Det handlar om en skada på gaffelbandet, en skada som även drabbade förre Elitloppsvinnaren Gidde Palema och som innebar slutet på karriären.

Vinnarna de tio senaste åren

TT