Svenska matchen kan vara uppgjord

avDaniel Söderbäck, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Division 2-mötet slutade 1–5 – Svenska Spel stoppade allt spel innan avspark efter stora insatser på bortaseger Tränaren: ”Det finns inte”

Foto: Bildbyrån
Allt spel stängdes inför division 2-mötet på Swedbank Park i Västerås mellan Syrianska IF Kerburan–Kvarnsveden efter att Svenska Spel fått in stora insatser på en bortaseger.

Trots att division 2-laget Syrianska IF Kerburan var storfavoriter hemma mot bottenlaget Kvarnsveden fick Svenska Spel in tusenlappar på en skrällseger för bortalaget.

Då valde spelbolaget, tillsammans med flera andra, att stänga allt spel på matchen eftersom misstanke om läggmatch fanns, något som tillbakavisas av lagets tränare, trots förlust med 1–5.

– Det finns inte ens i min vildaste fantasi, säger Fredrik Giesecke till VLT.

Foto: Bildbyrån
Fredrik Giesecke, tränare i Syrianska IF Kerburan.

Inför mötet i måndags mellan Syrianska IF Kerburan och Kvarnsveden på Swedbank Park i division 2 norra Svealand var förutsättningarna solklara.

Syrianska jagade toppen i hopp om avancemang till division 1 medan Kvarnsveden huserade strax ovanför nedflyttningsstrecket.

Det syntes även på 1-X-2-oddsen. En hemmaseger gav låga 1,48 hos Svenska Spel medan en bortaseger för Kvarnsveden gav höga 4,80.

Fick in tusenlappar

Trots de förutsättningarna så fick spelbolaget Svenska Spel in flera tusenlappar på en bortaseger för Kvarnsveden.

Spelbolaget blev misstänksamma efter de stora insatserna och valde att stänga allt spel på matchen redan på måndagsmorgonen runt klockan 7.19.

När matchen väl spelades så vann bottenlaget Kvarnsveden med hela 5–1.

– Vi såg redan på söndagen att spelmarknaden for upp och ner, så vi sänkte oddset på Kvarnsveden då. På måndagsmorgonen valde vi att stänga spel. Vi tyckte det kändes osäkert att erbjuda spel. Ju lägre ner i serierna man kommer desto striktare är vi, säger Staffan Rehnström på Svenska Spel till Sportbladet.

”De blev molokna”

Syrianskas tränare, Fredrik Giesecke, fick inför matchstart information från klubbens styrelse att det hade kommit in flera onormalt stora spel på motståndarna och han valde att informera sina spelare innan matchstart.

– De blev lite molokna så klart. Jag kände ändå att spelarna blev förbannade och vi skulle fan visa att sånt här existerar inte i vår värld. Jag tycker att killarna visade upp rätt attityd under matchen, säger Fredrik Giesecke till VLT.

”Ingen har de pengarna”

Han är helt säker på att någon i hans lag inte spelat på att motståndarna skulle vinna matchen.

– Det här finns inte för mig. För det första tror jag inte att någon har de pengarna som krävs för såna här stora spel. Vi har häng på topplagen så jag har svårt att tänka mig att någon i laget medvetet skulle förstöra. Jag tycker inte att man kunde se någon tendens under matchen som skulle tyda på det, säger han vidare till tidningen.

Svenska Spel kommer analysera matchen, som man alltid gör.

– Det är rutin. Vi kollar matchrapporter, laguppställningar med mera för att se så att det ser ut som förväntat, säger Staffan Rehnström.

Även spelbolagen Unibet och Nordicbet valde att stänga spel på matchen, av samma anledning som Svenska Spel. Enligt presschefen Jonas Nilsson på Unibet stängdes spelet 01.15 natten mot måndag. Nordicbet stängde spel på söndagsnatten.

Publicerad: