Elitloppsvinnaren och tvåan dopade i Elitloppet

Publicerad:
Uppdaterad:

SPEL

Segern går nu till Conny Nobell och Björn Goop

Travet är i chock.

Elitloppsvinnaren och nyblivne världsrekordhållaren Jag de Bellouet har åter igen åkt fast för dopning.

Och skandalen är inte nog där.

Även Elitloppstvåan Lets Go var dopad.

Segern och prischecken på 2,5 miljoner går nu till Conny Nobell och kusken Björn Goop.

– Det är en tragedi för Elitloppet att vinnaren och tvåan lämnar positiva dopningsprov. Jag känner en djup förstämning och ingen glädje över att vi nu fick en svensk vinnare i Elitloppet, säger Ulf Hörnberg, generalsekreterare i STC, svenska travsportens centralförbund till TT.

Satte världsrekord i söndags

Franske Jag de Bellouet anses vara en av världens bästa travhästar genom tiderna och kallas för ”le Cannibale”. Den satte så sent som i söndags världsrekord i finländska Kouvola.

Jag de Bellouets dopningsprov visade spår av diklofenak som är en smärtstillande och antiinflammatorisk substans. I Sverige förekommer det i läkemedel för människor som till exempel voltaren. Medlet finns i salvor och tablettform men kan även injiceras.

– Jag förstår ingenting, säger Christophe Gallier, som nåddes av chockbeskedet av en fransk journalist på torsdagseftermiddagen.

– Jag har inte gett min häst något otillåtet medel och varför skulle jag det? Jag de Bellouet har varit fullt frisk hela tiden.

Lets Go, körd av Enrico Bellei, var överraskande tvåa i Elitloppsfinalen efter en kanonspurt på tiden 1.09,5. Han tränas av tyske Holger Ehlert, sedan många år verksam i Italien. Lets Go hade spår av etakrynsyra i sitt dopningsprov. Det är ett vätskedrivande medel som inte finns som läkemedel i Sverige. Detta används normalt för att behandla hjärt- och blodtrycksbesvär, men etakrynsyra är känt för att användas som maskerande substans med avsikt att dölja andra dopningsmedel.

– Båda medlen är förbjudna i Europa, säger, STC:s chefsveterinär Peter Forssberg till TT.

Avstängning i två-tre månader väntar

Dopningsprov togs på de fyra främsta i Elitloppets final och hästarna var bevakade från kl 07.00 på tävlingsdagen.

– Vi vet ännu inte hur det gått till, men oberoende av hur hästarna fått i sig de otillåtna substanserna är det här en bekräftelse på svensk travsports viktiga och långsiktiga arbete för en ren travsport med ett starkt djurskydd, säger Ulf Hörnberg.

– Vi har en mycket enkel princip om nolltolerans i svensk travsport. Bara friska hästar skall tävla och friska hästar behöver inga mediciner, den grundinställningen överger vi inte.

I båda fallen kommer STC:s reglemente att tillämpas som är betydligt hårdare än det italienska och det franska. Förutom att ägarna blir av med prissummorna på 2,5 samt en miljon kronor är avstängning på två-tre månader att vänta för Ehlert och Gallier.

Andra gången ”le Cannibale” fälls för dopning

Det är andra gången i år som den franske stjärntravaren Jag de Bellouet, körd av Christophe Gallier, vann även Prix d'Amerique i januari men fälldes även då för dopning.

Den gången gick segern till svenske Gigant Neo, tränad av Stefan Melander.

Goop-stallet tar även hand om andraplatsen genom Thai Tanic, körd av Björns pappa Olle.

Svensktränade Hot Shot Knick, körd av Thomas Uhrberg och tränad av Kari Lähdekorpi, tar tredjeplatsen.

Jörgen Källström, TT

Publicerad: