Givet att gardera den ena elefanten

SPEL

De stora elefanterna intar lilla Bollnäs i morgon.

Victory Tilly och Järsvöfaks dyker upp på V75.

Massan spikar båda och menar att det bara är fem lopp att lösa.

Gå inte i fällan. En av dem är illa ute.

Foto: Micke Nybrink

Men Järsvöfaks pallar jag inte gå emot. Visst kan han torska, det finns en mikroskopisk chans när han dragit innerspår bakom bilen. Han kan bli fast, det kan strula – läget är en klassisk favoritfälla och J-O Persson hade tagit vilket annat spår som helst om han fått välja.

Men Faksen förlorar förstås inte ändå. Eller rättare sagt: han bränner inte tillräckligt ofta för att det ska löna sig att hålla på och dumgardera. Spika och räkna med 90 procents vinstchans.

Luras inte av Victory Tilly

Victory Tilly ser det bättre ut för, vid en första anblick. Men låt er inte luras. Det är över ett år sedan han slog hästar av den här kalibern och vi har egentligen inte en aning om hur han klarar av eliten, som han nu utmanar.

Sen är det långt ifrån givet att han bjuds på spets gratis. Think Yatzee kanske körs i ledningen eller så blir det Tag The Devil som övertar och att Åke Svanstedt skulle släppa till Stig H står väl i ungefär tusen gånger degen.

Dödens alltså, det blir ingen nöjestripp i Bollnäs för den forne världsstjärnan. Därför anser jag att garderingen är given, väl medveten om att kuskarna i loppet kanske, rent slentrianmässigt, släpper och säger varsågod, du är bäst, eller har åtminstone varit det och du får vinna på gamla meriter.

Spikar nu

I V75-1 kommer en häst ut som jag lovade mig själv att spika nästa gång. Dotto Nilema (16 %) har avslutat ursinnigt två gånger på raken nu och Lähdekorpis femåring har aldrig varit bättre.

Senast deltog han knappt men jag noterade att han flög fram mellan hästar sista biten. Motståndet är tufft, jag vet, men ibland kör jag med strutstaktik på V75.

Ner med skallen, man får inte tänka för mycket.

Galaxy Chip Om (71 %) kanske leder hela vägen i V75-6 men det är ingen jag håller i handen, så himla bra är han inte. Faktum är att jag chansspikar emot. Empire Dust (31 %) skreks ut inför senaste starten men då undrar jag om de glömt tala om det för Örjan Kihlström?

Han var i alla fall inte med på noterna och smög sig fast på innerspår. Nu, hallå, kom igen – kör nu Örjan! Hästen är mogen för vinst.

I sista stormvarnar jag för två rysare: Surprise Larnia (8 %) med Björn Goop och Arnie Shine (4 %).

Helgens tips