De utmanar "Jaggen"

SPEL

Sex dagar kvar till Elitloppet

Lottningen till årets Elitlopp är gjord.

Det var lätt att lida med Stig H Johansson som drog åttondespår med båda sina hästar. Annars är det få av förhandsfavoriterna som har anledning att klaga.

På söndag smäller det! Sportbladet har betygsatt elitloppshästarnas chanser.

Heat 1:

1. Conny Nobell

Kusk: Björn Goop.

Unibets odds: 7,00.

Sportbladets kommentar: Conny Nobell inledde säsongen med två förluster. Senast kördes han snällt och accelererade våldsamt till seger när luckan uppenbarade sig – det var den Conny Nobell vi väntat oss att se den här säsongen. Från det här läget ska han ha mycket otur för att missa finalen.

2. Super Light

Kusk: Jörgen Westholm.

Unibets odds: 32,00.

Sportbladets kommentar: Röstades in som 16:e häst av svenska folket och hade dessutom tur i spårlottningen.Nu får vi se om folket valde rätt. Visst är Super Light en bra häst, men är sprinterdistans verkligen hans likör? Vi tror att han får svårt att hinna med – 11,0 räcker inte långt? Finalplats vore en klar framgång.

3. Steinlager

Kusk: Per Oleg Midtfjeld.

Unibets odds: 3,50.

Sportbladets kommentar: Steinlager lär bomba till ledningen härifrån. Den svaga insatsen senast berodde på en halsinfektion. Nu låter Midtfjeld ruskigt uppåt igen. Spets runt om i försöket innebär bra spår i finalen också. Det känns lite som om Steinlager är hästen att slå – förutsatt att han hämtat sig från sin sjukdom.

4. Fairbank Gi

Kusk: Guiseppe Maisto.

Unibets odds: 25,00.

Sportbladets kommentar: Svårbedömd i de här sällskapen­, men trots sin ringa ålder (fyra år) anses han redan nu vara Italiens bästa häst och oj vad han imponerade när han vann på 11,3 i Oslo i senaste starten. Om det inte strular – han är inte så startsnabb – är chansen till en finalplats god.

5. Mara Bourbon  

Kusk: Enrico Bellei.

Unibets odds: 8,00.

Sportbladets kommentar: Tre, fyra eller fem plus? Så bra som hon var i Oslo Grand Prix är hon värd högsta betyg. Frågan är dock om Bellei (utan sparkar) får lika bra fart på henne som Adielsson fick i Oslo? Speeden och styrkan för att matcha de bästa har hon. Till final tar hon sig – till att börja med.  

6. Jardy

Kusk: Jean Michel Bazire.

Unibets odds: 45,00.

Sportbladets kommentar: Sjättespåret spelar inte så stor roll – för Jardy är det bara en sak som gäller: full fart från start till mål. Styrkan är hans vapen och den kommer han att utnyttja, Steinlager kan räkna med mangel hela vägen. Jardy är absolut med och slåss om en finalplats.

7. Snazzy Millie

Kusk: Rick Zeron.

Unibets odds: 200,00.

Sportbladets kommentar: Snazzy Millie sägs vara bland det startsnabbaste som travat på en bana. Nu är det upp till bevis. Ska hon ta sig förbi Steinlager för att nå till sin önskeposition i ledningen måste hon vara beredd på att öppna i överljudsfart. Nej, det här blir nog svårt.

8. Citation

Kusk: Erik Adielsson.

Unibets odds: 50,00.

Sportbladets kommentar: Citations säsongsöppning var grym. På slutet har det varit tyngre. En svag insats på Dannero senast och så den här oturen i spårlottningen. Vi tvivlar inte på Citations kunnande men realisten i oss säger ändå: Bättre lycka nästa år. Någon final blir det inte i årets Elitlopp.

Heat 2:

1. Jag de Bellouet

Kusk: Cristophe Gallier.

Unibets odds: 3,50.

Sportbladets kommentar: En sak är säker: Jag de Bellouet kommer inte att sluta fyra i Elitloppet. Nej, för honom är det succé eller fiasko som gäller. Tävlar han på topp kan nog ingen slå honom. Har han en sämre dag står han väl på planet hem när finalen körs. Innerspåret är ett frågetecken som lär lösas på ett eller annat sätt.

2. Kool du Caux  

Kusk: Jos Verbeeck.

Unibets odds: 12,00.

Sportbladets kommentar: Kool du Caux har varit en mycket trevlig bekantskap för den nordiska travpubliken. Mer eller mindre okänd för en månad sedan, nu en av de hetare kandidaterna till slutsegern efter fantastiska avslutningar i både Finlandia Ajo och Oslo Grand Prix. Öppnar fort, speedar som få andra – Kool du Caux är en komplett tävlingsindivid.

3. Hot Shot Knick   

Kusk: Thomas Uhrberg.

Unibets odds: 6,50.

Sportbladets kommentar: Hot Shot Knick fick det läge han behöver för att vara en vinstkandidat. Vår spetsfavorit i försöket, kan han sedan hålla de vassa konkurrenterna bakom sig och ha tur i spårlottningen till finalen kan det här bära långt, riktigt långt!

4. Thai Tanic

Kusk: Björn Goop

Unibets odds: 35,00.

Sportbladets kommentar: Thai Tanic är ute på vad som torde vara hans bästa distans. Hade nog behövt spår innanför Hot Shot Knick för att det skulle vara optimalt. Nu behöver han lite tur för att få den smygare han behöver. Kan nå final men får svårt att hävda sig där.

5. Malabar Circle Ås

Kusk: Andrea Guzzinati.

Unibets odds: 40,00.

Sport­bladets kommentar: Malabar Circle Ås har bara ett vapen – men vilket vapen! Få hästar i världen kan matcha hans kortspeed. Få hästar, men tyvärr för Malabar Circle Ås är det de hästarna som är med i årets Elitlopp. Ska han nå en finalplats måste han nog springa fortare över upploppet än vad han någonsin gjort.

 6. Lets Go

Kusk: Enrico Bellei.

Unibets odds: 200,00.

Sportbladets kommentar: Lets Go är uppskruten av Elitloppsarrangörerna. Vi tvivlar på att han är så bra. Den forne unghäststjärnan har haft en fin

säsong men för att duga här måste han höja sig rejält. Kanske kan hans omvittnade startsnabbhet ställa till det för en sådan som Hot Shot Knick, men mer än en

”löpförstörare” är han inte i våra ögon.

7. Giant Diablo

Kusk: Örjan Kihlström.

Unibets odds: 30,00.

Sportbladets kommentar: Sjundespår kan te sig som en katastrof för starttröga Giant Diablo. Men det är nog värre än det ser ut, från alla spår utom två blir hon över från start. I fjol hade hon åttondespår i försöket, och sjunde i finalen som ändade i en tredjeplats. Vi är ganska säkra på att hon snor åt sig en finalplats även i år.

8. Victory Tilly

Kusk: Erik Adielsson.

Unibets odds: 50,00.

Sportbladets kommentar: I sitt sista (?) Elitlopp drog Victory Tilly åttondespår. Han känns tyvärr rökt. Vi vet alla att han är sämre när han måste gå i ryggar. Erik Adielsson måste satsa allt på ett kort, men med så startsnabba hästar invändigt går det knappast att nå spets. Det enda positiva är att skadedrabbade Victory Tilly slipper gå två hårda lopp samma dag.

Per Nicklasson