Satsade allt – på drömboken

Gerth Bragnå la vinsten på grodor – nu hoppas han vinna till uppföljaren

författare Gerth Bragnå startade ett eget förlag för att ge ut Boken om grodor. ”Ämnet var ju något för smalt”, säger han.
författare Gerth Bragnå startade ett eget förlag för att ge ut Boken om grodor. ”Ämnet var ju något för smalt”, säger han.

För 20 år sedan vann han en miljon och gav ut en bok – en kartläggning över Sveriges 13 grod-arter.

– Hemma i Falköping är jag känd som Grodmannen som vann en miljon, säger Gerth Bragnå, 57.

Nu hoppas på han på en ny storvinst, så att nästa bok kan bli verklighet.

Projektet var redan igång, men pengarna saknades. Men en inlämnad Stryktipskupong förändrade förutsättningarna. Tio rätt på kupongen gav bara 25 kronor, men när alla siffrorna samtidigt stämde på Joker så ramlade det in ytterligare en miljon på kontot.

– Jag är faktiskt den ende i Sverige som vunnit på både Stryktipset och Joker på samma kupong, säger Gerth Bragnå och skrattar.

Att samla alla pengarna på hög var inget alternativ.

– För mig är pengar något som ska användas. Jag visste att min rikedom var tillfällig, och att vardagen skulle komma till-baka. Pengarna förändrade mig inte, men det gav mig vissa möjlig-heter.

I flera år hade han gått omkring och funderat på den udda idén att kartlägga Sveriges alla grodarter. När pengarna plötsligt fanns på kontot blev idén till verklighet, och Bragnå tog ledigt i tre år.

– Jag kuskade runt i en husbil runt hela Sverige och studerade grodor. Det är få förunnat att få vara ledig och drälla omkring i skogen.

Till slut var allt material insamlat, men förlagen stod inte direkt i kö för att få sälja boken. Så Gerth tog ännu en bit av vinsten och startade sitt eget bokförlag där han sen gav ut “ Boken om grodor“.

– Ämnet var ju något för smalt, minst sagt, för att något annat förlag skulle nappa. Men jag har faktiskt sålt 2 000 exemplar av boken. Målsättningen var att få igen pengarna jag lagt ut, och det fick jag. Nu delar jag ut boken gratis till förskolor i trakten, ungarna tycker det är jättekul med grodor.

Nästa bok är

redan klar. I datorn ligger manuskriptet till en sammanställning över Gotlands flora. Nu krävs det bara en ny storvinst. Han har fått 13 rätt på Stryktipset ett par gånger under årens lopp, men då har det bara gett småpengar.

– Ja, jag har ju bara vunnit högsta vinsten på Joker. Men det finns många fler spel att vinna på, säger han och skrattar.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.