Vann 2 miljarder – nu är allt borta

Jack Whittakers liv raserades efter storvinsten 2002: ”Finns inga gränser för hur livet kan straffa en”

Han drev flera framgångsrika företag och hade miljonbelopp på banken.

Men från och med juldagen 2002 – då Jack Whittaker, 63, vann 2 miljarder på Lotto raserades allt.

På åtta år har han åkt dit för rattfylla, inblandad i över 500 rättsfall, blivit av med hela vinsten, skilt sig från sin fru och varit med om tre familjemedlemmars död.

– Det finns tydligen inga gränser för hur livet kan straffa en, säger Jack Whittaker.

Jack Whittaker.
Jack Whittaker.

Jack Whittaker, 63, från West Virginia i USA var en framgångsrik företagare med över 100 miljoner kronor på banken. Han var gift med Jewell, som var hans ungdomskärlek.

Ja, hade han till synes allting. Fram till juldagen 2002. Då vann han 2 miljarder på Lotto. Sedan raserades allting.

Fick ett hus för 1 miljon

Jack valde att ta ut vinsten i en enda klumpsumma, 757 miljoner efter skatt.

Kvinnan som sålde lotten till Jack fick en del av vinsten – i dricks. Hon fick ett hus värt en miljon, en ny bil och 300 000 i kontanter. Jack fortsatte att slösa.

När han deklarerade att han tänkte skänka en tiondel av pengarna till kyrkan blev han snart rikskändis. Han startade en välgörenhetsfond, byggde lekparker, hjälpte skolor och lånade ut pengar till höger och vänster. Det sistnämnda gjorde honom mer eller mindre pank och i januari 2007 hävdade Jack att han var helt barskrapad efter att bedragare hade länsat hans konton med hjälp av falska checkar.

”Har inga vänner kvar”

– Jag har inga vänner kvar. Av alla kompisar jag haft har alla velat låna pengar och så snart de får låna kan vi inte vara vänner längre, har han berättat i en intervju med Associated Press.

Under de åtta åren har även tre familjemedlemmar dött. 2003 dog hans barnbarns pojkvän av en överdos. Tanken var att Jacks barnbarn, Brandi, skulle ärva hela vinsten när hon fyllde 21. Hon kom aldrig så långt. I december 2004 tog drogerna också hennes liv.

”Skulle ge tillbaka vinsten”

– Om jag kunde få tillbaka min dotterdotter skulle jag ge tillbaka hela vinsten. Men det kan jag inte så då kan jag lika gärna behålla pengarna, har Jack sagt.

Förra sommaren kom så nästa bakslag. Brandis mamma, och Jacks dotter, Ginger hittades död.

– Det finns tydligen inga gränser för hur livet kan straffa en. Jag önskar att jag aldrig hade köpt vinstkupongen, sa en bedrövad Jack Whittaker.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.