Spel

Hästen är fantastisk, otrolig och en stenhård slugger en Rocky

Av: 

Zendry Svärdkrona

SPEL

- Någon där uppe måste gilla mig, sa Stefan Hultman sedan From Above chockvunnit Elitloppet efter en taktiskt fulländad styrning av Örjan Kihlström.

Stefan trodde inte att det var sant och Örjan, mannen som aldrig hetsar upp sig, var nära tårar eller lät i alla fall lite tjock i rösten.

Samarbetet mellan Hultman/Kihlström, två totalt olika människor, har aldrig varit bättre.

Hästen är fantastisk, otrolig och en stenhård slugger - en Rocky

Elitloppet 2003 går med lite god vilja att likna vid schackparti med tre spelare/kuskar som försöker överlista varandra. Alla gjorde de sina inledande drag med bravur. Stig H Johansson vann försöket med Victory Tilly och valde innerspåret i finalen. Stefan Melander var helnöjd med andraspår efter sin försöksvinst med Scarlet Knight. Örjan Kihlström körde inte för seger med From Above i försöket, lät i praktiken Victory Tilly vinna på walkover, utan nöjde sig med en mersmakande andraplats efter en lugn resa utvändigt ledaren.

Inför finalen planerade trion sina nästa drag. För Stig H var allt solklart, bara att köra till spets och sedan se vad de andra hade att komma med. Victory Tilly var, trots en inte helt övertygande seger i försöket, hästen att slå. Det är aldrig lätt att spöa en världsrekordhållare som leder.

Körde loppet i badkaret

Hultman och Kihlström satte sig ner inför finalen och gjorde som jag brukar göra, de körde loppet i badkaret. Skillnaden mellan deras badkarskörning och min var att de visste vad de höll på med. Taktiken var given, full gas från start, ner i rygg på Victory Tilly och sedan var det bara att vänta på en tidig attack från Scarlet Knight.

- Jag hade faktiskt funderat på det upplägget hela veckan, sedan vi fick spåret utanför Victory Tilly har jag klurat på taktiken, berättade Hultman för mig nere på stallbacken strax efter målgång.

Stig H gick i fällan. Stefan Melander gick i fällan. Båda blev blåsta av firma Hultman/Kihlström. När Victory Tilly programenligt dansat till spets, From Above smitit ner i rygg på ledaren och Scarlet Knight hamnat i andra utvändigt: i det läget var nästa drag upp till Stefan Melander bakom Scarlet Knight. Han kunde sitta kvar i andra ytter och låta Victory Tilly vinna Elitloppet. Då kanske han kunde bli tvåa. Eller så kunde han anfalla direkt och köra för seger. Tvåa, vem fasen vill bli tvåa? Självklart valde Melander det senare alternativet, han ville vinna och han var beredd att ta risken, han litade på sin hästs enorma kapacitet. Det skulle jag också ha gjort.

Stig H lyckades & misslyckades

Stig H sa inget när Scarlet kom upp utvändigt. Men han gasade, gasade utav bara f-n. Han gjorde den självklara och vettiga bedömningen att Scarlet Knight var hästen att slå och att Victory Tilly tål att dundra i hårt tempo, till och med gillar det. Johansson lyckades, han slog Scarlet. Enda missräkningen var att From Above smög med bakom. Örjan Kihlström klev in i handlingen som han brukar, när upploppsklockan ringde, och vann med sedvanlig marginal.

- Det blev bra för oss. Jag saknar ord för hästen, sa Kihlström.

Jag kan hjälpa dig, Örjan, From Above är en fantastisk häst, en otrolig kämpe, en stenhård slugger. Han har vunnit Kriteriet som treåring, Derbyt som fyraåring och Elitloppet som femåring. Många, även jag, har hackat på hans sätt att trava. Jag har kallat honom travets Paula Radcliffe för att han springer och nickar med huvudet i loppen.

Jag fick också en liten pik av Emil Magnusson, en av Hultmans lärlingar, på stallbacken.

- Öh, Micke, Paula Radcliffe vann"

Se upp Paris, här kommer Rocky

Visst, och ännu en av Stefan Hultmans pojkdrömmar har infriats. Hultman, som av många var uträknad för fem, sex år sedan, nu är han på toppen av sin karriär. Jag frågade honom om det inte var slut på alla pojkdrömmar nu.

- Prix d"Amerique, svarade han blixtsnabbt.

Varför inte, From Above kan allt och även om det är svårare att lägga upp taktiken nere i Paris så känns det inte alls omöjligt. From Above, travets "Rocky Balboa", jag tänker aldrig mer kalla honom Paula Radcliffe, behöver inte vara rädd för någon längre. Han behöver inte ducka. Pang på bara.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert: