Jättefavoriten att ta över Fifa

Publicerad 2015-06-03

Så här säger oddsen på kandidaterna

Prins Ali bin al-Hussein blir ny Fifa-ordförande, enligt oddsen.

Han fick se sig slagen i kampen om ordförandeposten i Fifa förra veckan.

Nu tar prins Ali bin al-Hussein över efter Sepp Blatter enligt oddsen.

– Det är klart att han som blev slagen på mållinjen i omröstningen i fredags är en toppkandidat för posten, säger Jonas Nilsson hos Unibet.

Förra veckan briserade bomben: Amerikanska FBI grep flera högt uppsatta personer i Fifa, internationella fotbollsförbundet, anklagade för korruption och pengatvätt.

Trots skandalen återvaldes Sepp Blatter som ordförande i fredags.

Men trycket på schweizarien har ökat över helgen och på tisdagen meddelade 78-åringen sin avgång.

Spekulationerna om vem som tar över är i full gång – och sett till oddsen är saken redan ”klar”: Jordaniern prins Ali bin al-Hussein är jättefavorit till 1,60 gånger pengarna.
– Han var storfavorit i förra veckan och han är det den här veckan. Vi såg att även spelarna började tro på honom inför omröstningen när Fifa upplevde en av sina mest turbulenta veckor någonsin, säger Jonas Nilsson.

”Nu när Blatter är borta...”

Men det saknas inte namnkunniga motkandidater. Portugisen Luis Figo, tidigare stjärna Barcelona och Real Madrid drog sig ur förra veckans val, men sägs nu vara intresserad att ställa upp igen. Även Tottenhams förre storstjärna, fransmannen David Ginola, har meddelat sin kandidatur.

Andrahandsfavorit är dock Uefas ordförande Michel Platini.
– Nu Blatter är borta verkar alla vara intresserade av presidentposten. Att Luis Figo, som hoppade av sin kandidatur inför omröstningen i förra veckan, är ett starkt namn är klart. Samtidigt kan det vara en gyllene möjlighet för Michel Platini att avancera från Uefa till Fifa. Men det återstår att se hur många som är seriösa med sina kandidaturer och det finns nu tid att sondera terrängen.

Obama – eller Putin?

Bland de mer osannolika kandidaterna som ny Fifa-ordförande kan nämnas Barack Obama, Vladimir Putin och Sir Alex Ferguson.

Även vår egen Sven-Göran ”Svennis” Eriksson har hittat in på odsdslistan.
– Praktskräll så klart om någon av stormakterna USA och Rysslands presidenter skulle vara aktuella, ser inte det hända. Inte heller ”Svennis” är speciellt sannolikt. Hade vi däremot haft en 20 år yngre Lennart Johansson hade det varit en annan sak.

Se listan på oddsen nedan.

Följ ämnen i artikeln