”Grattis Fredrik – det är redan klart”

Spelbolagen säkra: Alliansen fortsätter regera efter valet

Jan Björklund (fp), Maud Olofsson (c), Göran Hägglund (kd) och Fredrik Reinfeldt (m) får fortsätta bilda regering i ytterligare fyra år enligt spelbolagens experter.
Jan Björklund (fp), Maud Olofsson (c), Göran Hägglund (kd) och Fredrik Reinfeldt (m) får fortsätta bilda regering i ytterligare fyra år enligt spelbolagens experter.

Den nuvarande alliansregeringen får fortsatt förtroende.

Sverigedemokraterna klarar fyraprocentsspärren och blir nytt riksdagsparti.

Enligt spelbolagens odds är ovanstående påståenden så gott som stensäkra inför söndagens val.

– Allt pekar på att det blir så, säger Lennart Ehlinger, politisk oddssättare på Unibet.

Jimmie Åkesson och hans Sverigedemokrater har enligt oddsen en given plats i riksdagen.
Jimmie Åkesson och hans Sverigedemokrater har enligt oddsen en given plats i riksdagen.

Spelbolagens analyser inför de svenska riksdagsvalen 2002 och 2006 har varit väldigt precisa och det finns all anledning att ta prognoserna på allvar. Enligt Lennart Ehlinger, statsvetare och politisk oddssättare på Unibet, är analyserna ett bättre mätverktyg än opinionsundersökningarna.

– När jag gör en analys använder jag mig av kanske ett tiotal olika opinionsundersökningar som underlag. Sen väger jag in till exempel debatterna, tidigare trender och vad som kan tänkas påverka väljarna på valdagen. I riksdagsvalet 2006 hade vi till exempel prognosen 49 procent mot 46 till Alliansens fördel. Det blev 48 mot 46. Vi brukar ha rätt, säger han.

"85 procent säkert"

Sportbladet Spel har därför bett åtta av de största spelbolagen oddssätta årets riksdagsval och de är rörande överens i framförallt de två nyckelfrågorna.

För det första verkar det redan klart att de svenska väljarna ger Alliansen (c+kd+fp+m) fortsatt förtroende att bilda regering även över kommande mandatperiod. Oddsen pendlar mellan 1,15 och 1,30 gånger pengarna medan en rödgrön regering ger omkring fyra gånger pengarna hos bolagen.

– Allt pekar på att Alliansen sitter kvar. Är oddset 1,15 räknar vi det som att sannolikheten är 85 procent. Det blir inget regeringsskifte, säger Lennart Ehlinger.

"Frågan är om de blir vågmästare"

Lika säkert bedömer spelbolagen att det är att Sverigedemokraterna klarar fyraprocentsspärren och kommer in i riksdagen. Ett "ja" på den frågan ger bara omkring 1,20 gånger pengarna medan "nej" landar på nästan fyra gånger pengarna. Nordicbet ger så mycket som sex gånger insatsen på att Sverigedemokraterna misslyckas med att ta sig in i riksdagen.

Men läget kan ändra sig fort, det är till exempel inte känt hur gårdagens hårda debatt om sjukförsäkringen påverkat opinionsläget. Därför erbjuder spelbolaget Ladbrokes under valdagen liveodds på valresulteten. Odds som uppdateras hela tiden i takt med opinionsundersökningar och vallokalsundersökningar.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.