De har spelat bort 100-tals miljoner

LISTA Idrottsstjärnorna som spelat mest och galnast genom tiderna: ”Kommer att ruinera mig”

De är alla hyllade superstjärnor som blivit rika genom sina sporter.

Men att var stjärna eller mångmiljonär gör dig inte immun mot missbruk och tyvärr finns det otaliga exempel på idrottare som fått problem när de spelat bort alldeles för mycket.

Här är de allra värsta.

5. Jaromir Jagr

Den tjeckiske legendarens enorma spelande uppdagades när spelbolaget CaribSports läckte att Jagr hade spelskulder på 450 000 dollar, tre miljoner kronor, som han helt sonika struntade i att betala. Enligt andra uppgifter som kommit fram har han haft minst 350 000 dollar, 2,3 miljoner kronor, i skulder till andra bolag. Det är dock sannolikt bara toppen av isberget.

Enligt CaribSports ägare William Caesar spelade tjecken främst på amerikansk fotboll. Tjeckens konto var nämligen spärrat så att han inte kunde lägga några spel på NHL-hockeyn.

– Vi gjorde det för att skydda oss själva lika mycket som att skydda honom. Hade han förstört spelet hade det förstört oss, säger William Caesar till Sports Illustrated.

4. Jan-Ove Waldner

Tidernas kanske störste bordtennisspelare är också den svenska idrottsstjärna med de största spelproblemen.

Redan 2003 berättade han öppet om hur han fick behandling för sitt spelmissbruk. Och enligt honom själv har han spelat bort i trakterna av fem miljoner kronor genom åren.

– Man har ju både vunnit och förlorat och jag har inte räknat några exakta summor. Men runt fem miljoner kronor stämmer nog, sa han till Sportbladet då.

3. Charles Barkley

"Sir Charles" är en av tidernas bästa powerforwards med 16 framgångsrika, och lukrativa, säsonger i NBA i ryggen. Och tur är väl det.

Barkley är en legendarisk storspelare och har enligt egen utsago förlorat närmare 10 miljoner dollar, 67 miljoner kronor, genom åren.

– Om jag problem med spelandet? Ja, jag har problem med spelandet men jag tycker inte att det är ett problem eftersom jag har råd att spela. Det är bara en dum ovana som jag måste lära mig att kontrollera för det är inte bra att vara pank efter alla de här åren, konstaterade han för ESPN.

2. Wayne Rooney

Kring millennieskiftet skakades det engelska fotbollslandslaget av flera spelskandaler med galna insatser och spelandet var ett känslig ämne även flera år senare. Men Michael Owen hittade lösningen.

Han introducerade sina lagkamrater för sin privata bookmaker, på så sätt skulle de kunna spela för hur mycket de ville i lugn och ro, utan att pressen skulle få nys om det.

Det gick sådär, allt uppdagades nämligen när en då 20-årig Wayne Rooney tvingades krypa till korset och erkänna för sin agent att han spelat bort motsvarande 10 miljoner kronor.

1. John Daly

Golfstjärnan har i alla år varit en udda fågel på touren med sitt supande, rökande och allmänt skandalösa leverne.

Men John Daly är också en fullständigt galen spelare. I sin självbiografi berättade han att han spelat bort mellan 50 och 60 miljoner dollar – någonstans mellan 350 och 400 miljoner kronor.

En smått klassisk historia inträffade efter en andraplats i San Francisco 2005, bakom Tiger Woods. Daly fick 750 000 dollar för sin insats och åkte raka vägen till Las Vegas där han förlorade 1.65 miljoner dollar, 11 miljoner kronor, på fem timmar i spelmaskinerna.

– Får jag inte kontroll på det här kommer spelandet att ruinera mig, säger han.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.