– Jag ångrar att han fick sluta

SPEL

Stefan Melander tror att Giganten kunde ha vunnit Prix d'Amerique igen

Foto: Kanal 75
Tarzan och giganten För Stefan Melander är Gigant Neo en överlägsen vinnare i kategorin Årets Häst.

Gigant Neo vann Prix d’Amerique i sitt näst sista lopp i karriären.

Nu är det avelsarbete som gäller.

– Det är nästan så jag ångrar det beslutet. Som eliten ser ut just nu hade han haft god chans att vinna igen, säger tränaren Stefan Melander.

Gigant Neo blev etta i Prix d’Amerique efter att Jag de Bellouet blivit diskad på grund av dopning.

– Giganten borde varit vinnare redan dagen loppet kördes. Jaggen trängde honom på upploppet och domarna själva lämnade in en protest – jag har sett dem byta plats på ettan och tvåan många gånger vid sådana situationer på Vincennes, det hade de gjort om förhållandet mellan fransk och svensk häst hade varit tvärtom, de vågade inte röra den franska stjärnan i storloppet, säger Stefan ”Tarzan” Melander.

Fulltecknad i aveln

Efter att Gigant Neo trampat snett i hagen togs beslutet att tävlingskarriären var över vid åtta års ålder.

Nu står han på stuteriet Staro i småländska Ramkvilla. Han är fulltecknad som avelshingst.

– Det ska bli mycket intressant att se vad Giganten åstadkommer i aveln. Han är mycket prisvärd och kostar bara en tiondel av de 200 000 kronorna som Jag de Bellouet tar.

Nästa söndag är det dags för årets Prix d’Amerique.

– Jag tror att Giganten hade haft stor vinstchans igen. Men det är klart att jag ändå är nöjd med att han har varit trea, tvåa och etta i det här loppet.

Varför ska folk rösta på Gigant Neo som Årets Häst?

– Därför att det är svenska storheter som Sören Nordin, Berndt Lindstedt och Stig H Johansson som lyckats vinna loppet tidigare. För mig är Giganten outstanding bland kandidaterna, han har vunnit världens hårdaste lopp.

– I Sverige är han lite bortglömd eftersom han tävlade bäst på vintern och det inte finns några storlopp där då. I Frankrike har man skrivit mycket mer om honom.

Men det är väl hård konkurrens i kategorin?

– Det tycker jag inte. Järvsöfaks borde ha en egen kategori som kallblod, Going Kronos världsrekord är inte lika märkvärdiga och Conny Nobell övertygade aldrig lika mycket.

Mattias Karlsson