”Uppgjorda matcher är vanligare än vad man tror”

SPEL

Läs chatten med Jörgen Jonsson

Sportbladets spelexpert Jörgen jonsson chattade med våra läsare. Här är ett sammandrag av chattet.

   Jörgen Jonsson säger: Välkommen till en chat med spelrelaterade frågor runt Superspelet. Nu finns jag på plats och kan svara på era frågor och funderingar.

nuffe säger: Varför ska man välja Superspelet istället för någon annan spelsajt på nätet?

   Jörgen Jonsson säger: Se det som ett bra erbjudande bara. Superspelet är enkelt och bra upplagt. Du får senaste nytt om alla Lången-matcher varje dag och notera nyheten med oddslive-servicen. Den uppdateras direkt från nätbolagen med ett intervall på 90 sekunder.

Alex säger: Hej Jörgen. Vilka spelbolag erbjuder oftast bäst odds enligt dig?

   Jörgen Jonsson säger: Får ofta den frågan och inget bolag erbjuder bäst odds på alla sporter. Jag rekomenderar dig att ha konton på åtminstone 4-5 olika bolag för att kunna köpa oddset till "rätt pris" på den match du vill spela.

Karlsson säger: Tycker du att vi ska ha kvar spelmonpolet?

   Jörgen Jonsson säger: Nej, jag har skrivit i Aftonbladet i nio år och redan från start sagt att monopolet är förlegat. Svenska Spel är låsta av statens krav och skulle kunna hävda sig bra i en internationell konkurrens om de får spela på samma villkor. Resurserna finns!

mandelmassa säger: Delar du med dig av alla dina bästa tips på Superspelet, eller behåller du några extra heta för dig själv?

   Jörgen Jonsson säger: Jag behåller aldrig något för mig själv som jag kan delge andra. Däremot gör jag som alla andra; spelar så tidigt som möjligt efter jag har bestämt mig innan oddsen hinner spelas ner.

The Real McCoy säger: Hur vanligt tror du att det är med uppgjorda matcher och mutade spelare och domare?

   Jörgen Jonsson säger: Tyvärr vanligare än vad man tror. Däremot tror jag man kan vara lugn för våra största ligor, både inom landet och i Europa. Vi har ju däremot exempel på mutmatcher från typ Grekland och Brasilien och jag är ofta försiktig även med vissa matcher i Ryssland.

Legolas säger: Vad tror du om pokerboomen? Kommer den att hålla i sig och "ta" pengar och intresse från det traditionella spelet?

   Jörgen Jonsson säger: Japp! Jag hinner inte spela själv men poker är och har alltid varit ett stort spel hos folk i allmänhet. Den lär inte öka i samma takt som hittills men visst kommer den att ligga kvar på en hög nivå.

Energizer-Bunny säger: Vilken sport och vilken liga är det lättast respektive svårtast att vinna pengar på?

   Jörgen Jonsson säger: Det är egentligen inte lättare eller svårare på någon sport då allt spel handlar om ett vad till givet odds. Din fråga låter mer som om du vill få fram en sport som är lättare att hitta vinnare på och då säger jag svensk klubbhandboll och/eller bandy.

Serielunken i hockeyns elitserie eller NHL brukar vara svårtippad (läs för låga odds) då vissa lag vet att de klarar sig till slutspel i ett tidigt skede.

Hans säger: 2,20 på Unibet på Kroatien, är det säkra cash nu med alla problem för Sweden?

   Jörgen Jonsson säger: Media gilar väl att skramla lite extra om "alla problem". Jag tror att alla spelar till slut. Möjligen vilar Zlatan men han har ju vilat många ggr förr från landslaget utan att "maskinen" hackat. Sverige kommer att bevaka sitt startkryss. Det kan man lyckas med. Men Kroatien ska vara knapp favorit hemma.

Stäppvargen säger: Hur mycket tid lägger du ned på spelet varje dag?

   Jörgen Jonsson säger: Minimum 10 timmar, ofta mer - sju dagar i veckan.

Kalle Kula säger: Hur mycket vinner du i förhållande vad du spelar på tipsen i Sportbladet?

   Jörgen Jonsson säger: Vi spelar ju inte med pengar på Oddset men sedan vi startade med Trafikljusen i tidningen har det gått sanslöst bra. Vi körde ju även en offentlig kassa på Superspelet i våras som steg med 4000 kr på mindre än två månader. På Stryktipset publicerar vi ju flera system som tar ut varandra. Har du lämnat in 864 rader behöver du ju inte lämna in de system som är mindre.

X säger: Vad avgör om ett odds är spelbart? Hur räknar du?

   Jörgen Jonsson säger: Vi tar ett enkelt exempel: Tror du att ett lag vinner minst hälften av matcherna med dagens förutsättning och du får ett odds över 2 ggr så bör du försöka. Låt säga att du bedömer chansen till vinst till 55 procent. Då ska du ta 1 (ett) dividerat med 0,55 = 1,82. Lägg sedan på lite säkerhetsmarginal och du får fram att odds över 1,85 är spelbara. Gärna 1,90.

Philip. F säger: Vilket är ditt favorit spel?

   Jörgen Jonsson säger: Jag spelar mest på nätbolagen, singelspel men är annars svag för spelformen Stryktipset. Har alltid gillat det.

Kalle Kula säger: Hur många spelare vinner på spel i längden?

   Jörgen Jonsson säger: En bråkdel, kanske 2-4 procent. Många fler skulle lyckas om de studerade spelets matematik. Det finns bra böcker i ämnet.

neppen säger: hur ska jag göra för att vinna miljoner?

   Jörgen Jonsson säger: Börja spara och jobba hårt!

Man kan fantisera om att vinna miljoner men det kräver givetvis även en stor portion tur. Men har du små medel så våga chansa och gå emot strömmen. Den gång du då lyckas blir det stora pengar!

Kalle Kula säger: Är du bättre än Eskil Hellberg på Expressen?

   Jörgen Jonsson säger: Eskil är jätteduktig och det är även jag. Mest beroende på all tid vi lägger ner. Men däremot bannlyser jag Expressens favoritutgångsrader på 10 tidningars stryktips där du alltid vet hur de tippar i förväg, typ elva ettor och två favorittvåor. Du kan vinna en enkelradstävling genom att göra så men aldrig vinna tipparnas förtroende. Men jag tror inte det är Eskils egna utgångstips så det finns inget givet svar på din fråga. Vi kan båda detta med spel och ibland vinner han, ibland jag.

Moderator säger: Då tackar vi Jörgen för att han ställde upp och chattade och önskar alla lycka till med spelet

   Jörgen Jonsson säger: Tack allihopa!