Vinna på Lotto – farligt för hälsan

avAnders Svensson, Minimedia

SPEL

Engelsk forskare slår larm efter undersökning

Har du alltid drömt om att kamma hem storkovan på Lotto?

Då kanske du ska tänka om.

Enligt en brittisk undersökning kan det nämligen vara farligt för hälsan att bli miljonär på spel.

– De som vinner dricker och röker oftast mer än andra, säger forskaren Andrew Clark.

Foto: björn elgstrand
Att vinna på Lotto kan ge ett njutningsfullt liv, men också sluta i tragedi. Kvinnan på bilden har dock inget med artikeln att göra.

Att bli mångmiljonär på Lotto är mångas dröm här i livet. Men om drömmen går i uppfyllelse kan det också sluta i tragedi.

Den brittiske forskaren Andrew Clark, vid Paris school of Economics, har under flera års tid studerat 8 000 brittiska Lottomiljonärer mellan 1994 och 2005.

”Påverkar hälsan”

Resultatet visar att det kan vara skadligt och rent av farligt för hälsan att vinna stora pengar på Lotto.

– Att vinna mycket pengar påverkar hälsan, oftast till det sämre. De som vinner dricker och röker oftast mer än andra, berättar Andrew Clark för tidningen The Sun.

Exempel på Lottovinnare som stöder Clarks forskning finns det gott om.

Söp sig till döds

Den arbetslöse mattläggaren Phil Kitchen från engelska Worcestershire söp sig själv till döds vid en ålder av 58 år efter att ha vunnit drygt 22 miljoner kronor på Lotto.

Wayne Thompson från Bristol hamnade på behandlingshem efter att han spenderat nästan hela sin vinst (1,5 miljoner) på alkohol.

Den engelska psykologen Dr Dorothy Rowe ger sin förklaring till problemet:

– Helt plötsligt har du en massa pengar att spendera på sånt du gillar, så som alkohol och cigaretter. Och eftersom du har så mycket pengar tror du att du kan köpa dig fri från dina hälsoproblem genom att gå till de bästa och dyraste läkarna.