Nu väntar Elitloppet, Conny Nobell

SPEL

Nybrink: Men Kriteriet blev rena fiaskot

Succe igen för Conny Nobell och Björn Goop i Europaderbyt.

Elitloppet 2006? Självklart.

Kriteriet däremot blev rena fiaskot. Visst var Jaded bra - men de andra?

Och varför blev det inte omstart? Skandal.

Foto: Micke Nybrink

Snacket på förhand handlade om vem som var bäst, stoet Fama Currit eller hingsten Conny Nobell. Europaderbyt med två friska millar till vinnaren skulle bli en sjujävla duell: Fama i spets, Conny i dödens.

Joy Ås - som ett ånglok

Så blev det inte. Fama var chanslös på ledningen, den tog Stig H och Tequilaracing Rose och Connys position blev fjärde ytter. Efter 12,9 första 1000 med franske Ni Ho Ped d"Ombree i dödens drogs spurten upp 800 kvar, Fama bogserade fram Conny och nu skulle det kanske bli en häftig fight, trots allt.

Glöm det, ut ur sista sväng hade Björn Goop en miljon skäl att gasa (han äger halva Conny) och då fanns det bara en häst på banan. Conny Nobell är Europas bästa fyraåring, det visste jag i och för sig sedan länge, men nu är det ingen som kan säga emot.

Dessutom finns det väl bara en häst att rösta på när Årets Häst ska utses?

I Oaks för treåriga ston trodde alla, även jag, att Joy Ås skulle vinna. Björn Goop vässade upp henne i en provstart före tävlingarna och jag skakade på huvudet och undrade om det var något fel på min klocka. Det gick nämligen under 1.07 i 300 meter, utan att hon såg ansträngd ut.

Tur att hon stod i bottenoddset 1,30. Annars hade man väl ruinerat sig.

I loppet blev det en total scenförändring. Erik Adielsson svarade ut storfavoriten med Elektra Skift och när sedan Joy Ås fick traska utanpå slocknade hon totalt. Men alla såg förstås att hästen måste ha varit sjuk. Elektra Skift höll undan till knapp seger och det visade sig ännu en gång att det lönar sig att tävla för att vinna.

Skandallopp

Kriteriet borde ha blivit dagens höjdare men istället fick vi se ett lopp att glömma så fort det bara går. Här är tre situationer vi kunde ha varit utan:

4Starten var direkt pinsam, vinnande Jaded och Örjan Kihlström tog en flygande och att det inte blåstes till omstart är svårt att fatta.

41450 kvar skallade Patrik Södervall bakomvarande Jocose och i en kedjereaktion galopperade First Tilly som i sin tur störde G.Moll till galopp.

4900 kvar bröt Born To Dance (Leif Witasp) ut och störde favoriten Kung Lavec till galopp, som i sin tur drog med sig Rite On Track i fallet. Även hårt betrodde Västerbo Miguel tappade fart och mark i röran.

Visst, Jaded var bra och Örjan Kihlström utnyttjade fräckt startpersonalens feghet, men det här loppet, där halva fältet galopperade bort sig, går inte till historien.

Det lär däremot Conny Nobell göra när han vinner Elitloppet nästa år, eller nästa.