Lista: Här är tidernas 5 största EM-skrällar

Publicerad:

SPEL

Danmarks superknall 1992 tar förstaplatsen

Toppar listan Danmark och Grekland toppar listan över tidernas största EM-skrällar.
Foto: Youtube.
Toppar listan Danmark och Grekland toppar listan över tidernas största EM-skrällar.

EM-slutspelet innebär för dig som spelare att du tjäna stora pengar på skrällar.

Men vilka är tidernas största skrällar i EM?

Här nedan ser du topplistan på matcherna där det skrällde mest och värst.

1) Tyskland–Danmark 0–2, 1992

Kommentar: Med tio dagar kvar till EM-slutspelet i Sverige fick Danmark reda på att de skulle vara med i turneringen, på grund av att Jugoslavien uteslöts. De danska spelarna ringdes in från sina semestrar. Sedan började sagan. Trots den minimala uppladdningen så gick Danmark hela vägen och vann EM. I finalen, på Nya Ullevi i Göteborg, vann man mot Tyskland med 2–0. Danskarna förlorade bara en enda match under turneringen – mot Sverige, 0–1.

2) Portugal–Grekland 0–1, 2004

Kommentar: Grekland var utdömda innan EM och imponerade inte spelmässigt i gruppspelet, men tog sig ändå vidare till kvartsfinal. Lagets tyske förbundskapten Otto Rehhagel hade praktiserat ett gammaldags tyskinspirerat 3-5-2-system, med Roma-backen Traianos Dellas som libero, för sina grekiska hjältar.

I finalen vann de med 1–0 och blev Europamästare, mot alla odds, mot värdlandet Portugal. Portugiserna hade med spelare från den så kallade gyllene generationen, Luis Figo och Rui Costa, men även spelare som Deco och Ricardo Carvahlo, som stod på toppen av sina karriärer, och supertalangen Cristiano Ronaldo.

Greklands Angelos Charisteas förstörde hemmanationens stora fest genom att nicka in matchens enda mål.

3) Tjeckien–Italien 2–1, 1996

Kommentar: Tjeckien hade inlett gruppspelet i Englands-EM genom att förlora mot Tyskland. I andra matchen trodde många att det skulle bli ännu tuffare – mot silverlaget från VM två år tidigare, Italien. Men, detta var Tjeckiens EM.

Pavel Nedved och Radek Bejbl såg till att Tjeckien vann matchen mot italienarna, som fick packa väskorna efter gruppspelet. Tjeckien gick hela vägen till EM-finalen på Wembley, där de dock föll mot Tyskland efter förlängningsmål av Oliver Bierhoff, dock med flaggan i topp.

4) England–Irland 0–1, 1988

Kommentar: Det var premiärmatch mellan storebror och lillebror på Vfb-Stadion i Stuttgart i dåvarande Västtyskland. Engelsmännen kom favorittyngda till mästerskapet med storspelare som bland annat Bryan Robson, Peter Shilton, Gary Lineker och Peter Beardsley. Men det hjälpte föga.

Den legendariske irländske coachen Jack Charlton fixade segern med taktisk smartness. Segerskytt blev Ray Houghton redan i den sjätte matchminuten.

England slutade till slut sist i gruppen, med noll inspelade poäng. EM-debuterande Irland tog inga mer poäng efter matchen mot storebror England.

5) Lettland–Tyskland 0–0, 2004

Kommentar: Lettland gjorde sitt allra första, och hittills enda mästerskap 2004. Och de hamnade i en mardrömsgrupp med Tjeckien, Holland och Tyskland. Lettland förlorade visserligen med 2–1 i den första gruppspelsmatchen mot Tjeckien, men i den andra matchen tog landet sina första mästerskapspoäng.

På andra sidan stod de trefaldiga Europamästarna Tyskland. Närmast segern låg Lettland då lagets store stjärna, Maris Verpakovskis, missade ett friläge strax innan halvtidsvilan.

Publicerad: