Spel

Deras liv slogs i spillror – efter miljonvinsterna

Av: 

Minimedia

Daniel Söderbäck

SPEL

Här är sex människors liv som slogs i spillror efter att de blivit ekonomiskt oberoende på spel

Liven raserades efter vinsten Alla blir inte lyckligare av pengar. Det visar Aftonbladets lista på sex olika vinnare som fått sina liv raserade efter sina mångmiljonvinster. På bilderna syns Callie Rogers, Michael Collins, Abraham Shakespeare och Jack Whittaker.
Liven raserades efter vinsten Alla blir inte lyckligare av pengar. Det visar Aftonbladets lista på sex olika vinnare som fått sina liv raserade efter sina mångmiljonvinster. På bilderna syns Callie Rogers, Michael Collins, Abraham Shakespeare och Jack Whittaker.

Gör pengar människor lyckligare?

I en del fall är det säkert en sanning. I några fall kan pengarna göra ditt liv till en mardröm.

Här är sex exempel på människor – vars liv gick rakt mot botten efter att de vunnit storvinsten på totalt 2,79 miljarder.

HITTADES BEGRAVD I TRÄDGÅRD

VANN: 210 miljoner.

NÄR: 2006.

VAR: Florida, USA.

DET HÄNDE: Lastbilschauffören Abraham Shakespeares, 43, var småkriminell och bodde hemma hos sin mamma i Florida. På en natt förändrades hans liv.

Han flyttade från sin mamma och köpte ett lyxhus för åtta miljoner kronor. Sedan började kaoset. Han blev stämd av en kollega som påstod att Shakespeare stulit lotten. Sedan köade vänner och bekanta till hans hem för att be om pengar till allt från begravningar till nystartade affärsrörelser.

– Jag skulle verkligen vilja gå tillbaka till mitt gamla liv. Då kunde jag gå på gatan som en vanlig person utan att någon bad mig om pengar, har Shakespeare sagt i en intervju.

Han kom aldrig tillbaka till sitt gamla liv. I stället hittades han mördad, nedgrävd i en trädgård 2010.

FÖRLORADE TRE FAMILJEMEDLEMMAR

VANN: 2 miljarder.

NÄR: 2002.

VAR: West Virginia, USA.

DET HÄNDE: Jack Whittaker var en framgångsrik affärsman och hade flera miljoner på banken. På juldagen 2002 fick han två miljarder till efter en vinst på Powerball-lotto. Sedan slogs hans liv i spillror.

På åtta år har han åkt dit för rattfylla, inblandad i över 500 rättsfall, blivit av med hela vinsten, skilt sig från sin fru och varit med om tre familjemedlemmars död.

– Det finns tydligen inga gränser för hur livet kan straffa en. Jag har inga vänner kvar. Av alla kompisar jag haft har alla velat låna pengar och så snart de får låna kan vi inte vara vänner längre. Jag önskar att jag aldrig hade köpt vinstkupongen, har han berättat i en intervju med Associated Press.

SKULLE MÖRDAS AV SIN PAPPA

VANN: 126 miljoner kronor.

NÄR: 2006.

VAR: Cuiabá, Brasilien.

DET HÄNDE: 32-årige Fábio de Barros vann 126 miljoner kronor – då skulle han mördas av sin egen far och sin bror med hjälp av lönnmördare. En rättslig strid inleddes efter att pappan, som varit högt uppsatt inom näringslivet i staden, Cuiabá, vägrade lämna tillbaka de vinstpengar som sonen hade förvarat på sin fars konto.

I maj 2010 greps pappan och Fabios äldre bror för att ha försökt att mörda honom med hjälp av två lönnmördare. Enligt lokala medier i Cuiabá avslöjades komplotten via avlyssning av de inhyrda mördarnas telefoner.

– Han var den ärligaste mannen i världen, min pappa. När han inte gav tillbaka pengarna kunde ingen tro det. Nu säger de att han försökte döda mig, det är helt otroligt. Miljonerna har gjort honom till en girig man, sa Fábio de Barros till den brasilianska tidningen O Globo.

BLEV HOTADE AV MAFFIAN

VANN: 319 miljoner.

NÄR: 2008.

VAR: Neapel, Italien..

DET HÄNDE: 30 lantbrukare vann 319 miljoner kronor tillsammans. Då började eländet. Medlemmar från den napolitanska maffian, Camorra, sökte rätt på några av vinnarna och dess familjer och genom hot och trakasserier tvingade de fram en ansedlig stor summa pengar från miljonvinsten, uppger polisen i Neapel.

Fem personer arresterades för tilltaget.

– Fem personer har arresterats efter att några av vinnarna berättat vad som hänt. Men många av de andra vinnarna som vi pratat med ville inte alls samarbeta på grund av att de var rädda, sa en talesman för polisen enligt tidningen London Evening Standard.

GJORDE AV MED HELA VINSTEN – BLEV SOPGUBBE

VANN: 110 miljoner kronor.

NÄR: 2002.

VAR: Downham Market, England.

DET HÄNDE: Michael Carrolls liv blev en följetång i England november 2002. Då vann den 19-årige killen 110 miljoner kronor. Nu – åtta år senare är allt borta – och Michael ska börja jobba som sopgubbe igen.

Han kallades snabbt för ”Lottoslyngeln” av den engelska tabloidpressen eftersom han hade ett kriminellt förflutet och bar fotboja när han tog hem miljonvinsten.

Under åren som miljonär har han bland annat spenderat 13 miljoner kronor på kokain – men hävdar att han slutat upp med drogerna. 2006 dömdes han till nio månaders fängelse efter ett slagsmål.

På frågan varför det kunde gå så snett svarar Michael så här i en intervju med BBC:

– Om du ger 9.7 miljoner pund till en 19-åring, vad tror du kommer att hända?

KÖPTE SILIKONBRÖST OCH DROGER FÖR MILJONERNA

VANN: 21 miljoner på lotto.

NÄR: 2003.

VAR: Cumbria, England

DET HÄNDE: Callie Rogers blev känd över hela England när hon som 16-åring vann storvinsten. Nu finns det inte mycket kvar av pengarna. Callie är i dag utfattig och arbetar som städare. Under sex sanslöst slösaktiga år lyckades Callie bränna det mesta av vinsten på bilar, semestrar, silikonbröst och droger.

I en intervju med den engelska tidningen News of the World berättar Callie att bara hennes drogberonde kostade närmare 3 miljoner kronor. Hon inser i dag att hon aldrig borde ha fått tillgång till sin förmögenhet vid en så pass ung ålder.

Hennes destruktiva livsstil orsakade inte bara en tom plånbok. Callie led även psykiskt och försökte vid tre tillfällen ta sitt eget liv.

– Jag önskar uppriktigt att jag aldrig hade vunnit på Lotto. Hade jag vetat det jag vet nu så hade jag gett tillbaka pengarna direkt. Jag var för ung för att hantera ett så stort belopp, berättar Callie i intervjun.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Spel