Heiskanens bästa tid är nu

SPEL

Stockholm

För sex månader sedan lämnade Veijo Heiskanen in sin proffstränarlicens. Orsaken var klen fysik och dålig lönsamhet.

Ändå upplever han nu sin bästa tid inom travsporten.

- Om man är med och äger Conny Nobell leker livet, säger Heiskanen.

Unghäststjärnan Conny Nobell är ett av Sveriges stora hopp i Elitloppet på söndag. Veijo Heiskanen äger halva hästen tillsammans med stjärnkusken Björn Goop. Conny Nobell har hittills tjänat drygt tio miljoner kronor till två nöjda ägare.

- Köpet var en riktig lyckträff. Uppfödaren tjatade på både mig och Björn att någon skulle köpa Conny Nobell. Så föreslog jag Björn att vi väl kunde köpa hälften (40 000 kr) var och så blev det, säger Veijo och skrattar.

- Det har varit två fantastiska år och nu har man en häst i Elitloppet, helt otroligt!

Elitloppet är inget nytt för Veijo Heiskanen. Han har deltagit åtta gånger och redan 1985 var han tvåa med Rosalind's Guy - endast en hals efter Meadow Road.

- Det var nära och troligen det närmaste jag kan komma en seger i Elitloppet, åtminstone som kusk, tillägger han.

Ständig värk

Veijo Heiskanen, 46, har arbetat professionellt med travhästar i närmare 30 år. Han började i Finland men har bott i Sverige i drygt 20 år och varit en av landets vinstrikaste travtränare och kuskar. Totalt har han tagit över 3 300 segrar och vunnit lopp i tolv länder.

Men framgångarna har haft sitt pris. De senaste åren har Heiskanen haft ständig värk i handleden och att köra häst har varit en plåga. Dessutom har han blivit allergisk och att vistas i ett travstall är sämsta möjliga miljö.

- Vila var det enda som hjälpte men jag hade 75 hästar i träning och 15 anställda så det var inget enkelt beslut. Men jag ångrar mig inte för en sekund för jag mår toppen. Jag kommer aldrig mer att träna många hästar igen. Dessutom är det dålig lönsamhet med tanke på arbetet.

Såg OS-finalen

Heiskanen är mycket idrottsintresserad och gillar framför allt ishockey. I februari satt han i Palasport Olimpico i Turin när Tre Kronor besegrade Finland med 3-2 i OS-finalen.

- Det var en härlig match och bästa laget vann. Visst, jag är född i Finland, men har bott länge i Sverige och för mig gjorde det inget att dom förlorade, jag bara njöt av matchen.

TT: Kommer du att njuta av Elitloppet på söndag?

- Både och. Det är betydligt mer nervöst att stå vid sidan om än att köra själv, men samtidigt har vi inga krav på Conny Nobell eftersom det är första säsongen i eliten. Vi har dock bestämt oss för att ladda från start och det ska bli intressant att se hur många som hinner före Björn och Conny innan första kurvan.

Stig Lindmark/TT