Härliga finaler - då lönar det sig att vara på plats

SPEL

Det är något speciellt med V75-finaler på Solvalla.

Kuskarna kör för seger och alla tror kanske att de kan vinna?

När Svanstedt, Kolgjini, Hans-Owe och Björn Goop friskar blir det fartfest.

Såg ni hur Lutfi Kolgjini agerade i V75-1? Snubben är otroligt kaxig. Hamnar i dödens med Needles"n Pins som inte vunnit "på flera år", i spets sitter brakfavoriten Spoon Hornline och Åke Svanstedt och i tredjespår kommer Sveriges starkaste sto tuffande, Zoccer Wadd, körd av Per Lennartsson men även hon tränad av Svanstedt.

Allt händer efter 400 meter och det är två mot en, Kolgjini mot Svanstedts duo.

Vad gör då Kolgjini? Plockar upp sin häst, släpper fram Zoccer Wadd och får andra ytter? Ha, glöm det, han knyter nävarna och svarar ut Zoccer Wadd och försöker sig på det omöjliga, att spöa båda två.

Han har ingen tanke på att bli tvåa eller trea utan slåss hejvilt, vevar så länge det går och gör allt för att vinna.

Han är ungefär lika styv i korken som en ung Mike Tyson, backar inte en tum och tror att han kan sänka vem som helst.

Just såna ögonblick gör det extra kul att gå på trav, när det oväntade inträffar, när någon skiter i konventionerna och bara låter adrenalinet flöda. Att jag sedan hade spikat Spoon Hornline och att hon trots allt vann gör inte saken sämre, he he.

Ruskig Jevel

Juvel Neo då? Hur bra är han? Jag frågade Svanstedt som var ganska kort och kärnfull: "Han är ruskig", sa han och log så där lyckligt som bara han kan.

Giant Diablo stumnade i dödens och nu fick vi beviset, hon gillar inte såna upplägg. Bäst är hon när speeden sparas och hon slår ur underläge. Roger Walmann skickade ändå in henne till doktorn kort efter målgång, för att kolla henne i halsen. Hon var dock frisk och nästa gång låter sig Kihlström inte hetsas till tidig attack, skulle jag tro.

"Nu fick ni som ni ville", sa Walmann efter loppet. "Det är skillnad på att slå Minnesota från dödens, Digger Crown är lite bättre". Walmann syftade på Giant Diablos dödensvinster som unghäst.

Att knäppa dem i guld är inte lika lätt.

Usel spik

Min spik Chogo var usel i spets i V75-6 och Roger Malmqvist som körde var lika snopen som jag. Han menade att hästen kändes hur fin som helst för dagen men att han redan varvet kvar förstod att det inte skulle gå. "Han var så trött, jag fattar ingenting", sa Roger och ruskade på huvudet.

Arras kördes barfota för första gången och värmde som en demon. Han sprang lika fort som Digger Crown i spets, 13,3, och vann lättare. Snacka om dagens mordvinnare.

Det lönar sig att vara på plats. Jag lirade så det rök i plånboken.

I dag är jag också på plats. Kriteriet har jag inte missat på 30 år och Simb Chaplin vinner förstås. Allt annat är en skräll. Men Björn Goop hotar med att svara ut storfavoriten, hans Mellby Quantas missar inte spets och Jorma Kontio och Björn Goop brukar gilla att slåss i loppen, man mot man.

Det hoppas jag på. För spänningens skull. Ludde är ju inte med.