Gidde? Nej, det var "Kung Åkes" seger

SPEL

Trodde ni att det var Gidde Palema som vann Hugo Åbergs och en miljon i går?

Inte fan. Det var ju Åke Svanstedt.

Samtidigt som alla andra kuskar gjorde sitt bästa för att förlora.

Klart att jag hårddrar när jag skriver så och att Gidde Palema är en av Europas bästa hästar, kanske den bäste, men det känns ändå inte som om det är han som ska hyllas den här gången. Jag är istället småimpad av Åke Svanstedts insats i sulkyn.

De hade en jäkla otur i spårlottningen, Gidde och Åke, spår nio bakom bilen är kanske inte Svarte Petter men i de här sammanhangen, när världseliten gör upp över 1 609 meter, är det jävligt långt från okej. I alla fall när värsta konkurrenten, Revenue, drar femte och spetsläge. Förra året var det samma elände, Gidde från nionde och Revenue från bricka fem. Den gången körde Björn Goop Gidde och det blev storstryk av Revenue som dansade undan.

Revenue gick in i väggen

Nu körde Åke Svanstedt och han verkade lärt sig ett och annat av att sitta på läktaren 2003. Direkt i starten valde han att ta rygg på innerspårets Digger Crown som i sin tur utmanades av Revenue och Lutfi Kolgjini.

Och Kolgjini körde som han hade ett rött skynke framför ögonen, såklart: hans häst är ju 100 meter bättre i ledningen.

Efter 500 meter satt Gidde Palema i tredje inner medan Revenue sänkte farten i ledningen. 1.12 första rundan gick det och i det läget ska man förstås lira en miljon eller två ledaren. Man ska i alla fall inte ens tänka tanken att Gidde vinner. Men tydligen visste Svanstedt något som vi andra inte räknat ut. Luckan kom ut ur sista sväng och när nioåringen speedade 1.08 sista 400 samtidigt som himmahoppet Revenue gick in i väggen blev segern enkel före en heroisk norsk, Steinlager.

Visst var det Svanstedts seger? Om Gidde inte vunnit efter den bjudningen hade han kunnat lägga av, eller i alla fall fått skämmas så smått.

Den lille grönklädde, fåordige mannen var uppriktigt glad i vinnarcirkeln och meddelade att han trodde på hårt tempo och ville ha en häst även i framtiden när han fick frågan om taktikvalet. Så sant, Gidde kunde säkert hoppa över duschen den här gången. Har han nånsin fått en bättre resa?

En som behövde en rejäl dusch efteråt var däremot Revenue. Han var loppets stora förlorare. Strax före start såg han ut som en dröm i en snabb provstart, flög fram, men i loppet var han tidigt slak, enligt Kolgjini, som av förståeliga skäl var dämpad efteråt. Han berättade att det inte var något tryck i hästen, att han nu ska gås igenom av veterinär och att den planerade USA-starten är i fara. Förklaringen kan dock vara magproblem: Revenue har tidigare dragits med sådana och om så är fallet kan det ändå bli färd över Atlanten och start i Nat Ray Trot.

Var Scarlet Knight med...?

Att påstå att Revenue är kroniskt ojämn hade gått bra för något år sedan. Men inte nu. Han har faktiskt varit kanonbra i tio av elva tidigare starter i år. Jag håller tummarna för magstrul och ser honom gärna i USA.

Givetvis måste även Steinlager nämnas. Han var loppets moraliska vinnare, knallade i dödens hela vägen och gav sig först i de sista stegen. Norrmännen brukar alltid gasta om att deras hästar är kanoner och många gånger är det mycket väsen för ingenting. Inte den här gången, Steinlager kan vara den som tar över när Gidde och Revenue börjar bli gamla och gaggiga (nästa år?). Han kan vara en ny Gentle Star som väl ändå är Norges bästa häst genom tiderna?

Till sist: Scarlet Knight? Var han med i loppet? Melander säger kanske att han fortfarande vunnit Hambletonian och jag säger att jag var skyttekung i knatteligan. Jag vet, jag är en elak jävel. Förlåt mig Tarzan, skojade bara lite.

Micke Nybrink