Gigant Neo ska kliva fram ur skuggan

SPEL

”Han känns mer taggad än vid samma tid i fjol”

Han är miljonär 14 gånger om men har hela sin karriär tävlat i skuggan av stallkamraten Scarlet Knight. I Frankrike däremot är Gigant Neo den stora stjärnan. Om en dryg månad är han vårt stora hopp i världens största travlopp – Prix d’Amerique.

Foto: ROGER SCHEDERIN
Tarzan.

I Sverige är Gigant Neo en doldis, endast de riktigt insatta nickar igenkännande när hans namn kommer på tal. Inte så konstigt kanske. Senaste starten på svensk mark gjorde han i oktober 2004, då fick han storstryk av andra klassens snabbloppare i ett vanligt lopp i Eskilstuna.

Många franska fans

– Men då hade han nog något skit i kroppen, försvarar hästens tränare Stefan Melander den insatsen.

Tre månader senare var Gigant Neo tvåa i Prix d’Amerique – loppet där han skaffat sig många franska fans.

Sista söndagen i januari smäller det igen. I sitt favoritlopp ska Gigant Neo försöka förbättra tredjeplatsen från 2003 och andraplatsen från 2005. Stefan Melander är optimist:

–”Giganten” känns jäkligt bra i jobben, mer taggad än vid samma tidpunkt ifjol, förklarar han.

Tror du på revansch mot titelförsvarande Jag de Bellouet?

– Om inget går på tok så? Jag de Bellouet känns i alla fall klart mycket mer sårbar nu.

Om Gigant Neo vinner Prix d’Amerique når han stjärnstatus även i Sverige. Men det innebär inte nödvändigtvis att vi får se honom tävla på hemmaplan inom en snar framtid.

– Upplägget att låta honom vila i Sverige på sommaren och tävla i Frankrike fungerar bra, det finns ingen anledning att ändra på det, förklarar Stefan Melander.

Per Nicklasson