Spel

Hetaste kusken ger bästa tipsen

SPEL

Björn Goop vinner klart mest: Man måste testa gränser för att lyckas

GÖTEBORG

Han är ung, snabb och vinner flest lopp i Sverige.

Men Björn Goop hyllar hellre sina hästar än sig själv.

- Hästen gör ju 80 procent och jag 20, förklarar han.

KLARA ETTOR Björn Goop (främst) är i klar ledning i kuskstatistiken i år medan pappa Olle har vunnit mest genom tiderna i Sverige - över 7000 segrar.

KLARA ETTOR Björn Goop (främst) är i klar ledning i kuskstatistiken i år medan pappa Olle har vunnit mest genom tiderna i Sverige - över 7000 segrar.

Ingen kör så många lopp som Björn Goop och ingen vinner heller lika ofta. Men framgången har ett pris också när man är travtränare och kusk.

- Jag har ingen fritid utan arbetar hela tiden. Som tur är har jag förstående omgivning och får syssla med det jag älskar. Jag vill inte ha det på något annat sätt, förklarar Björn Goop.

"Kul att träna hästar"

Han är född in i travet och har självklart fått massor av kunskap automatiskt. Men ändå försöker Björn hela tiden utveckla sina träningsmetoder och ta åt sig nya idéer för att få hästarna bättre. Och det är där han ser möjligheter att vinna mark mot konkurrenterna.

- Det är ju speciellt roligt att lyckas med en häst som man tränat upp själv. Jag tycker faktiskt att det är kul att gå upp varje dag och träna hästarna, berättar Björn.

Men naturligtvis har han själv en stor del i framgångarna.

Snabba beslut

Det gäller att fatta beslut på en hundradel av en sekund och att ha en genuin känsla för varje hästs behov. Att ge hästen loppet.

- Jag utvecklas väl som kusk också, mest genom att göra misstag varje dag. Ibland gäller det segern och ibland fjärde, femte plats. Man måste testa gränser för att lyckas och ibland går man över. Det är då det gäller att lära sig och utvecklas, förklarar Björn.

Han vinner i snitt vart femte lopp och många spelare bygger ofta sina system kring kuskar i form. Men Björn själv vet inte om han vill rekommendera det.

Skulle man tjäna på att spela på dig varje lopp du kör?

- Ingen aning. Jag hörde att någon hade räknat på det där men det beror mycket på vilka banor man kör. Det är ju svårare att ta bra placeringar på Valla till exempel, säger Björn Goop.

"Kör för att vinna"

I går körde han lunch-V5 på Åby och var nära ännu en seger. Ågårds Kalle var tvåa strax före linjen när Björn behövde en sista kraftansträngning av hästen. Galopp och diskvalifikation tjugo meter från mål.

- Jag kör alltid för att vinna och den här gången begärde jag lite för mycket av hästen, säger Björn med ett snett leende.

Det enda som stall Goop egentligen saknar är en riktig stjärna. Men man jobbar brett för att få fram en bland sina egna unghästar.

- Det är otroligt svårt att få fram en världshäst men självklart hoppas vi så småningom, säger Björn Goop.

Björns V65-system

Goop: Så blir du en vinnare

Björn Goops fem bästa speltips:

47 segrar mer än tvåan

Martin Strömberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Spel