Jaggen mot Max – VM-final i trav

SPEL

Micke Nybrink: ”Varför går inte det loppet på V75?”

På lördag smäller det.

Då är det VM-final i trav, känns det som.

Duellen vi inte fick se i Elitloppet blir av nu istället.

Vem är bäst av Jag de Bellouet och Max Flukt?

Och varför går loppet inte på V75?

Tyvärr körs årets race inte i Sverige, det blev finnarna som drog högsta vinsten och kan bjuda på Jaggen mot Max i Kymi Grand Prix.

Vem som vinner är inte givet, även om man har svårt att se Max Flukt tugga ner Jag de Bellouet. Det är liksom svårt att se någon tugga ner den hästen. Spårlottningen gav Jaggen ett stort övertag, fjärdespår bakom bilen är mil bättre än nionde.

Men att kalla det för straffspark är givetvis att underskatta Max Flukt och samtidigt glömma bort att Jag de Bellouet har floppat åtskilliga gånger. Ibland är han av på mitten.

Kör själv, Knutsson

Dessutom – Jorma Kontio ersätter Kent Knutsson. Jag sätter inget utropstecken bakom den meningen eftersom jag inte gillar det.

Max Flukt utan Kent Knutsson känns inte lika kul – hoppas att det bara är den här gången Kent.

Tyvärr tror jag inte att så är fallet. Kontio istället för Knutson lär betyda 20 meter och i världseliten är det små marginaler, ingen häst är så bra att den kan bjuda motståndarna på ett bösshåll.

Ändå känns det trist att de bästa hästarna i Sverige alltid körs av de bästa kuskarna. Så fort en häst blir bra är det Goop, Adielsson, Kontio, Uhrberg eller Kihlström som tar över.

Det är trist, även om jag förstår tränarna och ägarna. De är ju så otroligt skickliga, gör aldrig några misstag och har en rutin som aldrig kan överskattas. Jag skulle säkert göra samma sak, ”hörru, nu sätter vi upp Adielsson”, om jag, mot förmodan, blev ägare till en stjärntravare.

Men? charmen med Max Flukt är att det är Kent Knutsson som både tränar och kör. En glad, inte särskilt slipad kille med en otrolig känsla för sina hästar som dessutom bara tutar och kör och skiter i motståndet; Eddy The Eagle, fast med massor att åka med.

Hur som helst, loppet är lite av sommarens stora travhappening och om ATG hade fingertoppskänsla skulle man ha lagt in det på V75. Visst, det är ju jackpott på lördag i Boden men det vapnet börja trubbas av. Minns någon när det inte var jackpott senast?

Med Mad Max, jag menar Max Flukt, mot Jag de Bellouet på V75 hade jackpott varit en kul krydda i en sanslöst intressant duell där alla hade velat spela på utgången.