Gazza Degato har målet klart

SPEL

Årjängstränaren Tom Horpestad går mot ett nytt starkt år.

Han når förvisso inte upp till fjolårets siffror där Derbysegern med Gazza Degato gav jättesummor till stallet.

Men i år har han redan straffat samtliga tidigare år vad det gäller inkörda pengar.

– Jag är helt nöjd med resultatet och det ser bra ut inför framtiden, konstaterar Horpestad för Sportbladet.

Förra året den här tiden hade han nyligen vunnit Derbyt med Gazza Degato men faktum är att antalet hästar på träningslistan har minskat efter det.

– Så är det men det är helt medvetet. Dels har jag förlagt hela verksamheten till gården och där finns inte plats för fler hästar. Sen har jag också ettåringarna på ett annat ställe för inkörning och uppträning. De kommer till mig när de fyllt två år, fortsätter Tom.

– Den första månaden efter Derbysegern var det faktiskt ganska tyst men sedan lossnade det. Framför allt har jag märkt skillnad på unghästsidan. Jag har fått in fler och klart bättre stammade unghästar än tidigare, berättar Tom.

Förutom Gazza Degato finns även färska V75 vinnaren från i lördags, Riva Del Sole i stallet.

– Hon är riktigt bra och det finns även några andra som duger på V75 framöver. Det och flera fina unghästar gör att jag ser positivt på framtiden, säger Tom.

Allt upplagt för Gazza

Gazza Degato startar som stor favorit i V5-4.

– Han gjorde ett bra lopp i Gulddivisionen bakom Dumle Loss senast. Det är helt enkelt hårdheten som än så länge fattas innan han kan matcha de allra bästa. Nästa år siktar jag på att ha honom igång tidigare och målet är att starta i Forus Open, Oslo Grand Prix och sedan i Elitloppet.

– Det är ett tufft upplägg, det vet jag, men samtidigt måste man ha ett mål att arbeta mot.

Han känns fin i träningen inför det här loppet och har fått perfekta förutsättningar här. Jag siktar mot ledningen och i den positionen har han hittills aldrig förlorat. Jag har tänkt att köra barfota fram och med skor bak den här gången. Skulle banan vara i perfekt skick kan det bli barfota runt om igen, säger Tom.

Kritisk till barfota-böter

Barfotadebatten är het i svensk travsport just nu och tränarna får böter om de lämnar fel information angående balans. En information som måste lämnas innan tävlingarna börjar.

– Det är helt fel upplägg på det som det är nu. Ofta är det svårt att veta innan man har värmt om hästen kan gå barfota eller inte. Däremot får man ju ändra från barfota runt om till skor ända fram till starten. Allt fler rapporterar barfota runt om på alla hästar. Även de som aldrig går barfota och sedan ändrar. På så sätt kommer ju ofta helt fel information fram till spelarna, avslutar Tom Horpestad.

Tips och kommentarer

Lars Ågren