Spelbolag hotat av utpressning

SPEL

"De brukar begära upp till en halv miljon"

Spelsidan centrebet.com har legat nere under hela helgen.

Anledning: sabotage och hot från en utpressarliga.

- De brukar begära upp till en halv miljon kronor för att sluta. Men vi tänker inte betala, säger marknadschefen Torvald Brynggård.

Sabotaget kallas DDOS och står för "distributed denial of service attack".

- De klickar in sig på sidan och har en programvara som gör att varje klick multipliceras med tusen. Sidan klarar inte flera tusen besökare samtidigt - och kraschar, berättar Torvald Brynggård.

Centrebet.com har legat nere sedan i fredags. I går gick det fortfarande inte att ta sig in på sidan.

- Vi förlorar inte så mycket pengar eftersom vi kan hänvisa våra befintliga kunder till en reservadress. Däremot får vi inga nya kunder.

Hur många nya kunder brukar ni få under en helg?

- Cirka 500. Så det här påverkar oss enormt.

Helgens attack är inte den första mot spelbolag på internet. Så sent som i mars berättade Sportbladet om sabotage och utpressning mot expekt.com.

Fast inom kort

- De flesta onlinebolag har någon gång utsatts för det här. Glädjande är att internationell polis är utpressarna på spåret, förhoppningsvis är sabotörerna fast inom kort, säger Torvald Brynggård.

Vad begär utpressarna?

- Pengar - vanligtvis i storleken kring 100 000 till 500 000 kronor. Några mindre bolag har tyvärr betalat, men det tänker inte vi göra. Av erfarenhet vet vi att de brukar ge sig.

Centrebet har sitt huvudsäte i Australien, men har sin största kundkrets i Skandinavien. Bolaget har omkring 200 000 kunder och en årsomsättning på cirka 3,5 miljarder kronor.

- Det är tur i oturen att sabotaget inte kom under EM. Då hade vi förlorat riktigt mycket pengar.

SÅ UTFÖR LIGAN SABOTAGET

Emil Karlsson