32 segrar - Järvsöfaks är imponerande

SPEL

Leif Holmqvist: I ärlighetens namn hade Ina Scot betydligt tuffare konkurrens

32:a raka segern för Järvsöfaks i söndags.

Imponerande.

Men i ärlighetens namn hade Ina Scot betydligt tuffare konkurrens.

Ina Scot hade både kriterieseger och derbyseger i sin svit på 31 raka vinster innan hon överraskande åkte på pumpen mot Fay Topline.

Kallbloden finns bara i Norge och Sverige även om de finska hästarna ingår i samma kategori, men dom är lite obestämbara.

Men det går inte att komma ifrån att Järvsöfaks och Jan-Olov Persson svarat för en bedrift som för alltid kommer att finnas med i rekordböckerna. Vi vet ju inte heller var det här kommer att sluta. Som det ser ut nu kommer den här segerraden att fortsätta länge och det kan bli ett oslagbart rekord.

Det är häpnadsväckande vilket utveckling kallbloden svarat för. Visst, det smög sig väl in lite varmt blod här och där för några decennier sen och hjälpte till.

När jag såg startlistan till det lopp som Järvsöfaks startade i på Hagmyren i söndags slog det mig att hästarna hade rekord ungefär somdet såg ut i högsta varmblodsloppet på Bergsåker i början av 60-talet. Då var man mäkta imponerad av att Denit hade 1.20.7 i rekord.

Använd ”Faksen” i reklamen

Järvsöfaks har snurrat runt på 20,5 och verkar fortfarande vara under utveckling.

För ATG som helst vill satsa på dom som inte är intresserade av hästar och kuskar, ”Harry Boy-lirarna”, måste det vara ett perfekt läge att byta upplägg och nu föra in Järvsöfaks och hans verbale ägare, tränare och kusk Jan-Olov Persson i marknadsföringen.

Veckans tips

Leif Holmqvist