Victory fann en väg tillbaka

SPEL

Stig H: En ”vanlig” häst hade aldrig klarat av det

Upplands Väsby

En gammal mästare är tillbaka.

Från att ha varit skadad och utdömd har Victory Tilly gjort en mirakulös comeback.

Nu är siktet inställt på en ny seger i Elitloppet.

– Jag tycker att han visat vilken exceptionell häst han är, säger tränaren Stig H Johansson.

Han har vunnit Elitloppet, slagit världsrekord och har en meritlista som imponerar på de flesta.

Men när Victory Tilly som fyraåring bytte ägare för 3,5 miljoner kronor tyckte förståsigpåarna att det var ett vansinnigt pris för en valack utan avelsvärde.

– Jag tyckte också att det var alldeles åt helvete, säger tränaren Stig H Johansson.

Men det gjorde inte ett gäng ICA-handlare. Under pseudonymen Stall Kalas gick de ihop, köpte Victory Tilly och satte honom i händerna på Stig H.

37 miljoner kronor senare tycker även han att Victory var värd pengarna. De aningarna fick han redan efter det första träningsjobbet bakom Victory Tilly.

– Det var en märklig upplevelse. Jag skulle köra lugnt men redan efter några hundra meter gick det fem sekunder snabbare än tänkt. Jag trodde att det var fel på klockan. Men insåg ju att det inte var det och fick direkt en otrolig feeling för honom, säger han.

Victorys topp

Det Johansson anade då skulle svensk travpublik bli varse ett par veckor senare. Debuten för Stig H skedde på Elitloppssöndagen, den 30 maj 1999. Med Torbjörn Jansson i sulkyn dundrade Victory Tilly runt ovalen på 11,8, som överlägsen segrare av Fyraåringseliten.

På dagen ett år senare skulle Victory Tilly och Stig H Johansson stå på toppen av sina respektive karriärer.

Den 28 maj small det. Världens bästa hästar var på plats. Bäst av alla var Victory Tilly.

– Det är toppen på min karriär och kommer inte att kunna överträffas, säger Stig H.

Vad var det som gjorde den Elitloppssegern så speciell? Du hade trots allt vunnit loppet fem gånger tidigare.

– Visst, men förutom med The Onion tyckte jag att de flesta segrarna var tagna på andras misstag. Här vann jag med en häst som mötte ett par fantastiska hästar – General du Pommeau som hade som en gloria kring sig, och Varenne som var på väg uppåt – men var bara bäst den dagen. Det bästa han någonsin varit.

Det känns som att Victory Tilly där och då blev lite av ”folkets häst”?

– Ja, trots allt, kanske man ska säga. Det har ju visat sig att det inte är så lätt att bli så populär när man kommer från ett stort stall, säger Stig H.

Vad är det som gör att du utvecklat sån beundran för honom?

– Först och främst var det ju att han var så fruktansvärt bra som gjorde att man tyckte om honom. Men sedan utvecklade han väldigt sociala sidor. I början var han blyg och tillbakadragen. När media kom och ville ta bilder vände han alltid rumpan till, det blev ju inte så bra? Så vi fick börja muta honom och han lärde sig snabbt att dra nytta av det.

Din tränarrörelse har varit väldigt förknippad med Victory Tilly de senaste sju åren. Blir du aldrig trött på att prata om honom?

– Nää! Han är värd att prata om.

”Aldrig samma igen”

De två följande säsongerna gick mer eller mindre som på räls – även om det var Varenne som tog över konungakronan i världen – men den 25 maj 2003 var olyckan framme. I Elitloppet blev Victory Tilly skadad.

Efter det har hans karriär handlat mycket om skador och comebacker, skador och comebacker.

Hur ser du på hans karriär före och efter 25 maj 2003?

– Han blir ju aldrig samma häst som han var före skadorna. Men jag tycker att de på sitt sätt visat vilken exceptionell häst han är, en ”vanlig” häst hade nog aldrig kunnat komma tillbaka, säger Stig H.

Nu står han inför sin ”sista” strid, eller?

– När det gäller Elitloppet är det definitivt hans sista, jag kan inte tänka mig att han kan tävla på den här nivån nästa säsong också, säger Stig H.

Trots oturen i spårlottningen har han inte gett slaget förlorat.

– Det kan man inte göra, då är det ju ingen idé att vara med. Det är frågetecken kring några av de bästa hästarna. Om de inte funnit den absoluta toppformen kan Victory duga långt.

Stig H Johansson om sina sex segrar i Elitloppet

Simning läkte skadan

Per Nicklasson