Karis Elitloppsstjärna skickad till polcirkeln

Foto: ALN
SPEL

Kari Lähdekorpi är startsnabb – 2007 har han tagit spets i de flesta ligor, som vanligt.

Halmstadtränaren är känd för att få fart på problemfyllda hästar.

Men de senaste tiden har han haft strul med sina största stjärnor.

Sportbladet kollade läget för publikfavoriterna Hot Shot Knick, Jewish Banker, Gentleman och Baron Rols.

Hot Shot Knick

Elitloppsfavoriten har inte startat sedan loppet den 28 maj. En skada i vänster framben har betytt operationer och rehabilitering. Den nioåri-

ge hingsten befinner sig nu i Kittilä i finska Lappland, 15 mil norr om polcirkeln. Där har hästkarlen Jouko Kangas sin verksamhet. Hot Shot Knick får pulsa i snön över de böljande fjällen, det är mörkt och sträng kyla.

– Vi får se om han lyckas komma tillbaka, säger Kari.

Jewish Banker

En av förra vinterns snackhästar. Det blev fyra raka riks-totosegrar inklusive finalen i bronsdivisionen och första starten i silverdivisionen. Lähdekorpi tyckte hästen var av ”värsta sort” och vässade honom inför vår och sommar. Men småskador satte stopp. Den sexårige hingsten gör sin första start sedan i juli på V64 på Solvalla på onsdag.

– Han är på gränsen till guld-divisionen och jag är osäker på om han räcker där, säger Kari.

Gentleman

Han har utropats som den nye Hot Shot Knick. Den sju-årige hingsten vann i gulddivisionen i sitt senaste lopp, den 21 oktober på Romme. Efter lite småskador har Lähdekorpi börjat köra fort med Gentleman igen, en comeback är på gång inom den närmaste tiden.

– Om det inte strular är han en häst för den yppersta eliten. Jag har vissa förhoppningar om att han ska kunna slåss om segern i Elitloppet i vår, säger Kari.

Baron Rols

Bronsdivisionshästen är en klassklättrare. Lähdekorpi tror att den sjuårige valacken är uppe i gulddivisionen före midsommar och kommer att tjäna minst en miljon kronor under året. Sedan början av november har han vilat på grund av halsproblem, men på tisdag blir det start på Axevalla.

– Jag försökte hitta ett billigt lopp till att börja med, säger Kari.

Mattias Karlsson