”AIK har guldvittring – krossar Djurgården”

SPEL

Spelbolagens experter analyserar kvällens derby – och den allsvenska upplösningen

Foto: Niclas Hammarström/Johanna Lundberg, Bildbyrån

AIK är storfavoriter mot Djurgården hemma på Friends Arena i kväll – ändå får de svartgula svårt att utmana serieledande MFF i den allsvenska guldstriden.

Så kan man summera åsikterna från spelbolagens experter i Sportbladet Spels stora enkät inför kvällens dramatiska omgång.

– AIK går självklart in som stora favoriter mot Djurgården som inte vunnit ett derby i Allsvenskan sedan 2011, säger Stefan Bladh från Betsson.

1. AIK jagar SM-guld och möter ett formsvagt Djurgården. Upplagt för en storseger för AIK, eller?
2. Malmö FF har haft greppet om förstaplatsen sedan inledningen av serien. Orkar de verkligen hålla undan hela vägen med tanke på det hårda matchandet i Europa?
3. Vad är ert bästa tips inför kvällens matcher?

■ ■ ■ Jonas Nilsson, Unibet:

1. – Allt talar för AIK i morgondagens derby på Friends, det är inte tu tal om det. Och kanske är det just det som talar till Djurgårdens fördel, att inget verkar tala för dem. Hur som. AIK ska vara favoriter och har guldet i sikte. Hemma på Friends är man dessutom starka och formen är god. Men derby är derby och man ska inte helt räkna bort gästerna, rivaliteten är stark mellan klubbarna och det här är inte vilken match som helst för något av lagen. Kan tycka att AIK har blivit en lite för stor favorit och det kan finnas ett värde i att spela krysset (3.60) eller dubbelchans X2 (2.08).

2. – Oavsett vilket lag man håller på är det kul att se att det ändå har gått hyfsat för de allsvenska lagen i Europakvalet, om än att bara just Malmö FF och Elfsborg är kvar i sista rundan. Sverige behöver lag ute i Europa, men det kommer krävas mirakel för att MFF ska ta sig vidare till gruppspelet. Och det kommer ta energi från laget, än mer så om man lyckas. Energi som sen kanske inte räcker till för att också försvara det allsvenska guldet. Vilket öppnar för jagande lag underifrån och då framförallt AIK som är utslagna ur Europaspelet och bara har Allsvenskan att fokusera på. AIK att vinna SM-guld (4.85) med de förutsättningarna är värt en tanke eller två. Om inte annat kan AIK att hamna topp-3 (1.25) ses som ett hyggligt säkert spel.

3. – Även om Malmö FF kan komma att få det tufft längre fram i höst så ska Örebro inte vara något problem (1.30) på onsdagskvällen. Och att gå emot AIK, som kan vara lite väl stora favoriter, är inte heller dumt. Hemmastarka Åtvidaberg ska heller inte räknas bort mot ett ojämnt Blåvitt som inte alls imponerat på bortaplan, 3.50 på ettan eller 1.70 på 1X går att syna.

■ ■ ■ Stefan Bladh, Betsson:

1. – AIK går självklart in som stora favoriter mot Djurgården som inte vunnit ett derby i Allsvenskan sedan 2011. Men man ska komma ihåg att att dessa matcher lever sina egna liv och att dagsformen har större betydelse än lagens tabellplacering.

2. – Malmö leder just nu serien med 4 poäng samt betydligt bättre målskillnad än AIK. Visst kommer Malmö att matchas hårt under i Europa, men vi tror att Malmös trupp är tillräckligt bred för att klara av att ta hem Allsvenskan.

3. – AIK-Djurgården: Tre av de fyra senaste derbyna har det blivit 3 eller fler mål; och oddsen på över 2,5 mål är just nu 1,67. En rak 1:a på AIK till 1.70 är också klart spelbart.

■ ■ ■ Urban Aheinen, Nordicbet:

1. – Helt klart är det så. Jag såg Djurgården live i Halmstad senast och man såg tröttare än tröttast ut och fullständigt oinspirierade. Försäljningarna av Daniel Amartey och Erton Fejzullahu är gigantiska avbräck för DIF som snart får inrikta sig på att spela för att rädda det allsvenska kontraktet. Kvalstrecket är inte långt borta nu. AIK har sju raka segrar hemma i Allsvenskan och en förkrossande målskillnad på 19-6. Det finns en hunger, energi, passion i spelet och alla spelare vill dra sitt strå till stacken. Man har fått upp guldvittringen på allvar och jag tror man krossar Djurgården med 4-1.

AIK seger betalar 1,65 gånger pengarna. Rätt resultat: 4-1 (26 ggr pengarna)

2. – Jag tror det. Utmanarna AIK tror jag sålde guldchanserna när det sålde Eero Markkanen och Robin Quaison och Elfsborg har inte visat sig palla för trycket i de enkla matcherna som måste ta tre poäng i och ligger nog lite för långt efter. Malmö har den överlägset bästa truppen i Allsvenskan och en bredd som utmanarna saknar. Man har råd att rotera i truppen utan att tappa kvalitet och det gör att Malmö kommer stå som slutsegrare i höst.

3. – Tröttkörda Brommapojkarna mot ett tight spelande Gefle kommer bli en målsnål historia och under 2.5 mål i matchen till oddset 1.90 är kvällens bästa spel.

■ ■ ■ Niklas Joelsson, Expekt:

1. – AIK har visat bra form på sistone, trots att man åkte ur Europa-spelet. Man är favoriter (1,68) i derbyt, men det går inte att bara ställa in dojjorna. Mycket talar visserligen för att AIK ska ta hem kvällens match och man är obesegrat i de fem senaste derbyna. Djurgården har dessutom inte vunnit mot AIK sedan hösten 2011. Men ett derby är ändå ett derby. Kryssvarning!

2. – Malmö har visat en enorm styrka hittills, både i Allsvenskan och i Europa. Nu har man en tuff tid framför sig när man ska dels försvara sin ledning i ligan samt försöka ta sig vidare till Champions League. Jag tror fortfarande att de kommer hålla undan och försvara sitt guld. De som jagar MFF kommer också gå på minor här och var. En potentiell mina väntar för AIK i kvällens derby.

3. – Handikapp-spelet -1 på Malmö FF hemma mot Örebro till två gånger pengarna är nog det spelet som lockar mest.

Sportbladet Spel