”Större lönebudget än Dortmund”

Publicerad 2014-03-07

Minidokument: Kalle Karlsson utser Veckans lag: QUEENS PARK RANGERS

Kan man spela i Championship och ha större lönebudget än Borussia Dortmund som spelade Champions League-­final i fjol?

Queens Park Rangers har ­bevisat att det är fullt möjligt.

Harry Redknapp har en del att fundera på.

Bilden av hur Championship-klubbarna lever över sina tillgångar blev extra tydlig i går när Queens Park Rangers offentliggjorde bokslutet från säsongen 2012/13. Det visar på en förlust på 65,4 miljoner pund, närmare 700 miljoner kronor.

Den säsongen tillhörde man Premier League och fick ta del av de enorma tv-pengarna. Men Mark Hughes satsning blev totalt misslyckad. Trots värvningar av spelare som Andy Johnson, Julio César, Samba Diakité, Robert Green, Stéphane Mbia, Park Ji-Sung, Estéban Granero, Junior Hoilett, José Bosingwa, Ryan Nelsen, Loïc Rémy, Yun Suk-Young, Jermaine Jenas och Tal Ben Haim lyckades man inte bättre än att man slutade på jumboplatsen.

Symbolen för den vidlyftiga felsatsningen var mittbacken Chris Samba som hämtades i januarifönstret förra året från Anzji. Den förre Blackburnspelaren fick en veckolön på cirka 1,1 miljoner kronor, men kunde inte hindra förfallet.

Två miljarder i skuld

Det är framför allt Queens Park Rangers lönenivå som är iögonfallande. Medan de andra nykomlingarna förde en restriktiv lönepolitik valde QPR:s ägare Tony Fernandes att hänga med i budkriget när han jagade värvningar.

Det medförde att QPR hade en lönekostnad på 78 miljoner pund, vilket motsvarar 130 procent av klubbens omsättning.

Det är mer än tyska Dortmund som nådde Champions League-final förra säsongen.

Under fiaskosäsongen ökade QPR:s nettoskuld till 177 miljoner pund, nästan två miljarder kronor.

Det här ställer till det för QPR. De enorma förlusterna innebär att klubben kommer att straffas med ett transferförbud om de inte säkrar uppflyttning, enligt de nya Financial Fair Play-reglerna som införts i Football League.

Samtidigt: Samma regler innefattar att de straffas med böter på upp till 500 miljoner kronor om de faktiskt säkrar avancemang till Premier League.

Jobbigt läge och QPR kommer onekligen att behöva mer stöd från ägaren Tony Fernandes.

– Det ekonomiska resultatet visar på klubbens fokus på att nå framgångar på fotbollsplanen, säger Fernandes i rapporten.

– En kritisk punkt gällande klubbens värde är att man spelar i Premier League och klubben är fokuserad på att återfå sin Premier League-status så fort som möjligt.

Två poäng på fem matcher

De dystra om det finansiella ­läget kommer samtidigt som Queens Park Rangers upplever en kämpig tid i ligaspelet.

Sedan anfallaren Charlie Austin blev skadad har QPR tagit två poäng på fem matcher. Austin, nyförvärv från Burnley, svarade för 14 av lagets 33 ligamål fram till segermatchen mot Bolton 28 januari.

Harry Redknapp har förstärkt laget med mittfältslöftet Ravel Morrison från West Ham. 21-åringen var ett av utropstecknen i West Ham under hösten och det var överraskande att han hamnade i Championship.

Harry Redknapp förfogar över massor av spelare med Premier League-erfarenhet. Truppen innehåller, förutom redan nämnda, spelare som Joey Barton, Richard Dunne, Nedum Onuoha, Benoît Assou-Ekotto, Niko Kranjcar och Kevin Doyle.

Trots den svaga trenden har man sex poäng ned till Reading, som ligger nedanför playoffstrecket.

Men som de bokslutet visar går QPR en oviss framtid tillmötes – även om man säkrar uppflyttning.