Guide: Så satsar spelbolagen på EM

SPEL

Fotbolls-EM i Frankrike är också en spelfest.

Spelbolagen är laddade och storsatsar på turneringen.

Här svarar de själva bland annat på vilka specialerbjudanden de har, vad mästerskapet betyder för dem som bolag och vilka speltrender de har sett hittills.

Kom ihåg att aldrig spela för pengar ni inte kan avvara.

Spela för att det är roligt.

Svenska Spel, Johan Svensson
Vilka spelformer i ert utbud under EM vill ni framhålla?

– Av de spel som ligger ute nu tycker jag att Frankrike som segrare i grupp A, men även som mästerskapets vinnare är intressanta spel. Vinnarspelet överlag inför ett mästerskap och ligastart är alltid intressant och ger en grym känsla när de går in. Det visade inte minst de vinnare vi varit i kontakt med i samband spel på IFK Norrköping förra året och i år Leicester.
Vilka specialsatsningar gör ni under EM?

– Vi ser över vårt spelutbud och det är mycket troligt att vi kommer att kunna erbjuda ett stort antal nya speltyper redan till EM. Då är det främst tvåvägsspelen som utmärker sig. Så håll tummarna och utkik.
Vad har ni för specialerbjudanden under EM?

– Vi kommer även att göra om Europatipset till EM-tipset med 1,5 miljoner extra i potten oavsett jackpott och Bomben kryddas med 500 000 kronor på alla Sveriges gruppspelsmatcher.
Vad betyder EM för er som bolag?

– Otroligt mycket. Inte bara för att det årets stora bettinghändelse. Vi kommer från fotbollsrörelsen (år 1934) och är landslagets och fotbollens huvudsponsor. Vi har följt spelarna sedan de spelade sina första matcher, i ligorna och mästerskapen. Så då som nu som alltid är vi otroligt stolta över att vårt landslag och det är enormt härligt att våra superhjältar från U21 tar för sig i landskamperna inför EM.
Vilka speltrender har ni sett hittills på era EM-spel?

– Vi ser en tydlig ”Swengland”-effekt i vinnarspelet. Sverige för att det är vårt landslag och England för att vi älskar engelsk fotboll. Sedan har vi en Lagerbäckeffekt med Island. Förutom dessa tre nationer börjar fler se ett spelvärde i Frankrike, tack vare den lättare gruppen och även att de har favör av hemmaplan. Vi märker även att Belgien och Polen drar till sig intresset ju närmre mästerskapet vi kommer. Båda landslagen är superintressanta och har genomgått en generationsväxling som mycket väl kan överraska. Så frågan är om de är redo att ta steget i de stora mästerskapen?

■ ■ ■

Bet365, Jörgen Sparredal
Vilka spelformer i ert utbud under EM vill ni framhålla?

– Vi vill framhålla våra livespel vilket är något vi satsar väldigt hårt på. Livebetting då matcherna pågår är i dag den i särklass mest populära spelformen och där gäller det att ligga i framkant. Det går i dag att spela på allt från vilket lag som får nästa inkast, nästa gula kort, nästa hörna till om nästa mål görs med huvudet eller med fötterna. Spelarna älskar livebetting och många vill i dag vänta och se hur matchen utvecklar sig innan de väljer vilket lag de ska satsa sina pengar på.
Vilka specialsatsningar gör ni under EM?

– Vi utökar antalet spelalternativ till över 500 per match och satsar extra hårt på livebetting i mobilen. Vi räknar med att livespel via mobilen kommer stå för upp till 70 procent av omsättningen under EM. Vi fortsätter även att satsa hårt på långtidsspel innan turneringen startar. Vi kommer även utöka vårt cash out-erbjudande där spelarna kan stänga sina spel då spelet lever eller då matcherna pågår. Det är något som visat sig vara väldigt populärt.
Vad har ni för specialerbjudanden under EM?

– Vi erbjuder ett flertal specialerbjudanden under EM. Utöver våra startbonusar på webben och i mobilen kommer vi erbjuda ett 250 kronor gratis livespel för utvalda matcher. Vi erbjuder en straffgaranti som innebär att spelarna får pengarna tillbaka om det lag de spelat på att vinna EM åker ut på straffar. Vi erbjuder även en 0-0-garanti där spelarna får tillbaka insatsen på över tio olika spelmarknader om matchen slutar 0-0. Under VM 2014 betalade vi tillbaka över 200 miljoner kronor till våra kunder via vår 0-0- och straffgaranti.
Vad betyder EM för er som bolag?

– Fotbolls-EM är det näst största evenemanget som finns för oss. Det är självklart väldigt viktigt och kommer helt dominera spelandet under juni och början av juli. Som världens största spelbolag innebär EM stora möjligheter men samtidigt en större risk. Övriga månader är spelet mer utspritt på olika evenemang och sporter. Under EM blir det mycket mer fokus och spel på ett fåtal matcher. Det kan bli väldigt lönsamt för oss men samtidigt en stor förlustaffär om för många favoriter vinner
Vilka speltrender har ni sett hittills på era EM-spel?

– Spelintresset för Frankrike har ökat stadigt och Frankrike är nu favorit till EM-guldet. De har spelats ned från åtta till fyra gånger pengarna. Spelarna har inte visat ett så stort intresse för Tyskland och Spanien som vi hade förväntat oss även om de har sina supportrar. Belgien till 12,0 är en populär outsider men det lag där vi sett den största oddsförändringen är Österrike. Spelarna har visat ett enormt intresse för Österrike och de har spelats ner från 201 till 41,0 gånger pengarna. Även Sverige har varit ett populärt alternativ och där har oddset justerats från 126 till 101 gånger pengarna. Vad gäller bästa målgörare är Antonie Griezmann och Thomas Müller de mest populära kandidaterna. Vi har även sett ett ökande intresse för Zlatan Ibrahimovic till oddset 41,0 gånger pengarna. Enbart förra veckan tog vi emot över 2000 spel på Zlatan att bli EM:s skyttekung.

■ ■ ■

Unibet, Jonas Nilsson
Vilka spelformer i ert utbud under EM vill ni framhålla?

– Redan nu har vi nästan 3000 marknader att välja bland inför EM-slutspelet i Frankrike där vi erbjuder odds på allt ifrån vinnare och skytteliga till flera hundra olika marknader per match. Så det finns en del att välja bland. Inför mästerskapet kommer många spelare titta på vinnarspelen där till exempel regerande världsmästarna Tyskland ger 5,50 att vinna EM, eller Olivier Giroud betalar 15,0 att vinna skytteligan, eller något som kommer vara intressant från svensk synvinkel, Sverige att gå vidare från gruppen går att spela till 1,70. Letar man riktigt höga odds, ”Leicester-höga odds”, finns det så klart också. "Sverige vinner EM och slår Island i finalen med 4-0"’ ger 5001 gånger pengarna, samma gäller om Irland möter Nordirland i finalen. Annars kommer det vara mycket fokus på det som händer den 13 juni vilket av många har nämnts som den viktigaste matchen för Sverige om vi ska gå vidare från gruppen, matchen mot Irland. Sverige är favorit i det mötet och många kommer att spela med hjärtat i det mötet, för vem vill inte att Sverige tar tre viktiga poäng redan i första matchen. Vill man inte låta känslorna styra spelet kanske man ska titta på andra marknader, Zlatan har gjort en av sina bästa säsonger i karriären och han kommer komma supertaggad till turneringen. Oaktat om vi vinner ligger det i farans riktning att det är just Zlatan som kommer göra målen för Sverige i den här turneringen, att Zlatan gör mål mot Irland betalar 2,70.
Vilka specialsatsningar gör ni under EM?

– Framförallt kommer vi att se till att ha ett riktigt bra erbjudande för alla våra kunder under EM, både gamla och nya. Sammantaget ska vi se till att ha riktigt bra priser (odds) både för dem som vill spela före match såväl som för dem som spelar live under matcherna. Vi säkerställer också att bredden i erbjudandet är tillfredsställande och vi kommer erbjuda upp till 500 olika marknader per match, för premiärmatchen mellan Frankrike och Rumänien har vi för närvarande 481 marknader uppe och det fylls på fram tills turneringen börjar. På Twitter har vi även under #mittodds fått in mängder med förslag från våra kunder på marknader som vi har kompletterat utbudet med. Man ska helt enkelt inte gå hungrig från den buffé vi har dukat upp inför mästerskapet. Vi har ökat fokus på livebetting över tid och så även inför EM, här har vi tittat både på utbud och konkurrenskraften i våra odds och kommer göra så genom hela turneringen. Vi kommer även lyfta en del odds under turneringen, varje dag kommer vi höja vissa odds lite extra. Redan nu kan man spela Frankrike att vinna turneringen till oddset 5,25 vilket kommer vara spelbart fram till premiären. Vi har även lyft jackpotten i vår nya produkt BetUP och för den som svarar rätt på alla frågor i båda spelen under en match finns det nu en 100 000 eurojackpott att spela om.
Vad har ni för specialerbjudanden under EM?

– Det kommer att finnas mängder med erbjudanden att ta del av under mästerskapet. Till Sverige–Irland betalar vi tillbaka alla insatser på det första förlorade 1x2-spelet på matchen á 200 kronor. Vi har stopptidsförsäkring upp till 1000 kronor på samtliga matcher under EM, det betyder att vi betalar tillbaka insatser på korrekt slutresultat, halvtid/fulltid, första och sista målskytt upp till 1000 kronor. Vi ger även pengarna tillbaka, upp till 500 kronor, på vinnarspel om ditt lag som du har spelat på åker ut på straffar. Vi kommer även släppa nya erbjudanden kontinuerligt under turneringen för att i möjligaste mån tillfredsställa så många som möjligt. Det ska vara svårt att inte vara underhållen hos oss under EM helt enkelt.
Vad betyder EM för er som bolag?

– Ett EM-slutspel är så klart något extra och om inte annat förlänger vi säsongen in i juni på ett sätt som vi inte gör de år då det inte är mästerskap. Att Sverige är med i turneringen gör sitt till och intresset för matcherna kommer vara stort även för dem som normalt sett inte spelar på fotboll. Men även utan svenskt deltagande är det en stor turnering och något vi vet av erfarenhet genererar ett stort intresse från våra spelare. Så vi hoppas på underhållande matcher och en fantastisk turnering och att Sverige åtminstone tar sig förbi gruppspelet. Sedan ska man inte glömma bort att på andra sidan Atlanten spelas det Copa America parallellt med EM vilket gör att även när EM-matcherna är över fortsätter fotbollsfesten till långt inpå småtimmarna med några av världens bästa fotbollsspelare. Gillar man fotboll är det jackpott den här sommaren.
Vilka speltrender har ni sett hittills på era EM-spel?

– Innan turneringen startat ser vi kanske inte några direkta trender, stora fotbollsnationer som Spanien, Tyskland och Frankrike är så klart populära spelobjekt som vinnare av turneringen och stjärnor som Thomas Müller, Cristiano Ronaldo och Antoine Griezmann spelas hårt som skytteligavinnare. I vanlig ordning ser vi en övertro från våra svenska spelare kring vad det svenska landslaget kan prestera och vi har sänkt oddset på svensk seger mot Irland successivt, många som spelar med hjärtat vilket egentligen inte är så mycket att säga om. Våra förväntningar inför turneringen är fortsatt att vi kommer se ett större intresse för livespelet vilket är en trend vi har sett de senaste åren, spelarna vill skaffa sig så mycket information som möjligt och avvaktar med att lägga sina spel till matchen har satt igång. Den utvecklingen förväntar vi oss fortsätter även under EM. Samma trend visar att man spelar via sin mobiltelefon i högre utsträckning än tidigare, en utveckling som också påverkas av att man i högre grad tittar på matchen tillsammans med andra och kanske inte har tillgång till en dator på samma sätt som annars.

■ ■ ■

Expekt, Robin Karlsson
Vilka spelformer i ert utbud under EM vill ni framhålla?

– Det finns så klart otroligt mycket att välja bland, men så här inför mästerskapet kan till exempel ett spel på vinnare av turneringen plus bästa målskytt vara lite kul. Frankrike plus Antoine Griezmann till 18,0 gånger pengarna är ett förslag. Matchspecifika spel som båda lagen gör mål plus 1X2 är också en rolig spelform som ger bra odds. Att båda lagen gör mål och Frankrike vinner öppningsmatchen mot Rumänien kan till exempel spelas till 4,60.  
Vilka specialsatsningar gör ni under EM?

– Under hela EM kommer vi att bjuda till fest på Norrmalmstorg. Det är bara att komma förbi, plocka upp en Sverige-tröja och njuta av den härliga EM-atmosfären.
Vad har ni för specialerbjudanden under EM?

– Det kommer att bli ett gäng olika kampanjer där vi exempelvis ger ut sportbonusar varje gång vår egen Zlatan Ibrahimovic nätar. EM är också passande för nya kunder som då kan utnyttja vårt välkomsterbjudande där man får upp till 1000 kronor tillbaka på första spelet om det inte sitter.
Vad betyder EM för er som bolag?

– Det är naturligtvis en otroligt stor och rolig grej, något både vi och våra spelare ser fram emot hela året.
Vilka speltrender har ni sett hittills på era EM-spel?

– Personligen tror jag på Frankrike och det gör även våra spelare. Dessutom kan vi se att förhoppningarna kring vårt egna landslag är ganska stora. 

■ ■ ■

Nordicbet, Dennis Kjellin
Vilka spelformer i ert utbud under EM vill ni framhålla?

– Vi har Sveriges största EM-tips, ett social gaming-concept på vår sajt. Vi har en EM-nedräkning med nytt erbjudande varje dag tills EM börjar på sajten. Vi har ett spelerbjudande med bonusspel för 300 kronor. Och vi har marknadens största utbud av oddsspel på EM.
Vilka specialsatsningar gör ni under EM?

– Vi lanserar ett second screen-studio-koncept. En alternativ studio till de hetaste matcherna med starka fotbollsprofiler.Vi har Sveriges största EM-tips, social gaming-concept på sajten, den inkluderar Bojan Djordjic som kommer att rapportera från Frankrike på den plattformen.

– Vi kommer också att erbjuda marknadens bredaste utbud när det kommer till oddsspel på EM. Du kan till exempel spela på specialmarknader men självklart även på de vanligaste marknaderna som matchvinnare, antal mål och skytteligavinnare med fler. Exempel på specialmarknader: Kommer rekordet för snabbast mål i en match att slås? Odds: 19,50. Kommer någon spelare att göra mål från egen planhalva? Odds: 95,0. Kommer någon spelare göra mål med en cykelspark? Odds: 10,0. Kommer någon målvakt att göra en Higuitas skorpion-räddning? Odds: 225. Kommer Jonas Eriksson att: Träffas av bollen under spelets gång 2,00. Halka 5,00. Tappa ett kort på planen 10,0.Tappa sprayburken 10,0. Bli tacklad 20,0. Visa kort till fel spelare 50,0.
Vad har ni för specialerbjudanden under EM?

– Spelerbjudande med bonusspel för 300 kronor.
Vad betyder EM för er som bolag?

– EM är den i särklass största sporthändelsen under 2016, både ur ett publik- och spelperspektiv. Det totala intresset för sporten ökar rejält inför och under ett stort mästerskap som EM. Under våren har vi märkt av ett ökat spelande på fotboll i allmänhet, från de internationella toppligorna till lokala matcher i lägre divisioner runtom i Sverige. Vi gynnas mycket av att vi är ensamma om att erbjuda odds ända ner till division 5. Med de satsningar vi gör kring EM i form kampanjer, som till exempel ”Sveriges största EM-tips”, unika erbjudanden och specialmarknader vill vi först och främst premiera våra befintliga kunder men såklart också få fler spelare att välja Nordicbet.
Vilka speltrender har ni sett hittills på era EM-spel?

– En klar trend som vi ser är att våra spelare tror hårt på hemmanationen Frankrike. Fransmännen har seglat upp som oddsfavoriter till klart spelbara oddset 4,00 och har tagit omkring 35 procent av spelen som vinnare av fotbolls-EM. När det kommer till skytteligavinnaren är det tyska anfallaren Thomas Müller som har störst intresse hos våra spelare och spelas till odds 8,00.

■ ■ ■

Betsafe, Alexander Zachrisson
Vilka spelformer i ert utbud under EM vill ni framhålla?

– Vi vill se lika mycket action och drama under EM som våra kunder. Därför tror vi väldigt mycket på spel som ”båda lagen att göra mål samt lag X att vinna” är en marknad som bygger på just det. Vi tror att under de rätta förhållandena är ett sådant typ av spel ett vinnande upplägg turneringen igenom. Just därför kommer vi också erbjuda fantastiska odds på denna marknad där vi under varje match turneringen igenom kommer kommunicera förhöjda odds både på vår sajt samt direkt till våra kunder.  
Vilka specialsatsningar gör ni under EM?

– Förutom att dagligen erbjuda specialare och annorlunda odds kommer vi, för andra gången i rad, erbjuda något vi kallar ”silly odds” direkt mot våra svenska kunder. På så sätt får våra kunder chansen att sätta igång turneringen på bästa vis med vårt odds på Sveriges inledande match mot Irland där vi pushar spelet ”Kommer Sverige att spela i gula tröjor i öppningsmatchen”, ett odds vi boostat till 3,00 gånger insatsen.
Vad har ni för specialerbjudanden under EM?

– Efter Sveriges inledande och förhoppningsvis vinnande match mot irländarna kommer vi erbjuda ett 500 kronors riskfritt spel till alla nya kunder under hela turnerningen som de sedermera kan använda på vilken typ av marknad de vill.
Vad betyder EM för er som bolag?

– För oss är en turnering som EM att ha en Champions League-final varje dag under hela veckan. För oss som spelbolag är också nästa match alltid den viktigaste matchen, och därför vill vi hela tiden se till att vara i framkant, både vad gäller våra erbjudanden, våra spel samt såklart våra odds på allt mellan himmel och jord under varenda match hela vägen fram till finalen den 10 juli. När turneringen väl är avslutad kommer det dröja ytterligare två år innan vi ens är i närheten av liknande engagemang, så denna EM-sommar är minst sagt speciell för oss.
Vilka speltrender har ni sett hittills på era EM-spel?

– Majoriteten av spelen i dagsläget ligger på vinnaren av turneringen där Frankrikehelt klart är en av favoriterna där många tror att vårens bästa spelare – Antoine Griezmann – kommer att leda vägen för "les bleus" till finalen och upp på podiet. Utöver det är det annars många som tror att det antingen blir Thomas Müller eller Cristiano Ronaldo som tar hem skytteligatiteln.

ARTIKELN HANDLAR OM