Gigant Neo tvåa igen bakom Jag de Bellouet

SPEL

STOCKHOLM

Gigant Neo har blivit den eviga tvåa på Vincennes - bakom franske Jag de Bellouet.

Efter en andra plats i Prix d'Amerique för två veckor sedan fick Gigant Neo än en gång se sig besegrad av superhästen i Prix de France.

- Det är synd att "Giganten" måste tävla mot en sån häst som Jag de Bellouet. Han går inte att slå, säger tränaren Stefan Melander.

Den här gången bytte kusken Dominik Locqueneux taktik jämfört med Prix d'Amerique. Då släppte han med Gigant Neo ledningen till Jag de Bellouet. Nu valde Locqueneux att försvara sin ledning med fransmannen utvändigt. Loppet kördes i stenhårt tempo med 1.07,5 första 600 metrarna, i sista kurvan såg den svenska hästen fortfarande pigg ut men mitt på upploppet kopplade Jag de Bellouet greppet.

Segermarginalen blev en dryg längd och tiderna fina 1.11,6 mot 1.11,7 över 2 100 m auto.

- Dominik sade efteråt att han ryckte lite för tidigt, men jag vet inte. Jag de Bellouet var bara bäst - igen, säger Melander.

- Men jag är otroligt nöjd ändå med Giganten. Han har nog aldrig varit bättre, trots att han är åtta år och trots att han var svårt skadad 2004.

Snart uppe i 20 miljoner

Andraplatsen var värd 940 000 kronor och i Prix d'Amerique gav silvret 2,3 miljoner kronor. Snart är Gigant Neo uppe i 20 miljoner intjänade kronor.

- Det blir nog bara högst två lopp till i vår, i Turin (26/2) och Cagnes-Sur-Mer (12/3), sedan ska Gigant Neo extraknäcka som avelshingst. Han är populär nu och ska stå uppstallad både i Italien och sedan i Sverige, berättar Stefan Melander.

Sluttävlat för Naglo

Naglo, som vunnit Prix de France de två senaste åren, slutade oplacerad och har nu gjort sin sista start i Stefan Hultmans regi. Hästen är såld till Italien där han ska arbeta som avelshingst.

Stig Lindmark/TT