Spel

Ny misstänkt spelskandal i svensk fotboll

Av: 

Daniel Hultqvist

SPEL

”Man vägrar tro det är sant”

I september utsattes spelare i IFK Värnamo för mutförsök. Sportbladet kan nu avslöja en ny misstänkt spelskandal. Obs! Bilden är en temabild.
I september utsattes spelare i IFK Värnamo för mutförsök. Sportbladet kan nu avslöja en ny misstänkt spelskandal. Obs! Bilden är en temabild.

En ny misstänkt spelskandal har rullats upp inom svensk fotboll.

Sportbladet kan i dag avslöja hur flera division 2-spelare i en klubb i södra Sverige medvetet valt att lägga sig för att förlora och tjäna pengar på resultatet.

– Det var stora summor. Jag fick själv frågan om jag ville vara med och spela men jag har rent samvete, säger en källa till Sportbladet.

I september slog bomben ner. Svenska Spel stoppade allt spel på superettan-matchen mellan Gais och IFK Värnamo efter att Värnamo informerat polisen att de blivit utsatta för mutförsök för att lägga sig.

Polisen i Jönköping inledde en förundersökning, en utredning som nu tagits över av Riksenheten mot korruption. Men det är inte den enda misstänkta spelskandalen som vuxit fram.

Satsat flera tusen

Förutom misstänkta spelmönster inför två division 1-matcher i höst kan Sportbladet i detalj nu avslöja hur spelare i ett lag i södra Sverige fixerat lagets slutresultat.

– Det blev tydligt. Man pratade öppet om att man skulle lägga sig och då fattade man direkt. Det är ju sjukt, säger en källa.

Dygnet före en match i augusti stoppade Svenska Spel alla insatser på grund av ett ”konstaterat avvikande spelmönster”, enligt presschefen Johan Tisell.

– Vi har gått vidare med en polisanmälan för att vi inte kunnat se någon rimlig förklaring varför spelandet sett ut som det gjort, säger Tisell.

Efter det har Svenska Spel valt att stoppa allt spel på föreningens matcher.

Enligt Sportbladets uppgifter ska spelarnas insatser handlat om allt mellan fyr- till femsiffriga belopp – ända upp till 10 000 kronor per person. Sportbladets källa berättar att spelare öppet och obehindrat har pratat om insatser och pengar.

”Det blev ett jävla liv”

– Det var stora summor. Snacket började redan när allt spel hade stoppats. Det blev ett jävla liv och folk skyllde på allt och alla och under matchen märkte man att det var konstigt.
På vilket sätt?

– Man uppträdde förvånansvärt svagt. Spelare tappade boll enkelt, man nästan gav bort bollen till motståndaren och det såg ju publiken också.

Motståndarlagets tränare säger:

– Vi fick veta att man hade stängt ner spelet en timme innan match. Men när matchen väl var igång tänkte jag inte på det så mycket. Vi vann rättvist men jag kommer ihåg att det trots allt var mycket rykten som gick den dagen.

Obekräftade uppgifter kring föreningen säger att ytterligare en match varit uppgjord. Den matchen utreds dock inte av åklagarmyndighetens nationella korruptionsgrupp.

– Där var det faktiskt tydligare att folk hade pratat runt men ingen ledare eller spelare har erkänt. Det är snabbt sätt att tjäna pengar men man vägrar ju tro det är sant, säger Sportbladets källa.

”Stämmer det är det en riktig skandal”

Hur har insättningarna gått till?

– Förmodligen har det öppnats ett konto i ett annat namn på annan spelsajt. Därigenom har man spelat och delat upp pengar. Men de inblandade som oddsat känner sig trygga, de vet ju att det är svårt att upptäcka dem.

En styrelsemedlem i föreningen förnekar dock att det förekommit spel och uppgjorda matcher när han konfronteras med uppgifterna. Han känner inte alls till det.

– Det är första gången jag hör det, säger han.

Enligt våra uppgifter har spelare själva spelat på sina matcher upprepade gånger. Hur ser du på det?

– Det låter otroligt och det måste jag kolla upp i så fall. Stämmer det är det en riktig skandal. Det får inte existera. Det är fruktansvärt om det stämmer och då har personerna ingenting att göra i vår förening.

Kammaråklagaren bekräftar

– Jag kan bekräfta att en förundersökning är inledd men något mer finns inte att säga. Vi vill kunna höra människor och därför vill jag inte gå in på vilka lag det handlar om, säger kammaråklagaren Johan Lindmark.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert: