”Nadal är favorit”

SPEL

Spanjoren vinner US Open enligt Expekts tennisexpert – så sätter han oddsen

Foto: Rafael Nadal.

MALTA. I dag börjar US Open.

Och tennisen är en av de största spelen på marknaden.

Följ med bakom kulisserna med en av världens bästa tennisoddssättare, Stefan Widén, 30, på Expekt.

Foto: Stefan Widén, 30, tennisoddssättare på spelbolaget Expekt.

Expekt anses av många vara den ledande tennisbookmakern i världen.

Killen bakom kulisserna heter Stefan Widén. Widén är tennisoddssättare och den som många spelare har som riktmärke när de ska lägga ett spel på tennis.

– Expekt anses vara bäst. Vilket ofta syns med tanke på att jag sätter högsta odds på någon av de två spelarna och marknaden följer efter inom kort, säger Stefan Widén.

Men bakom ett odds ligger väldigt mycket arbete.

Tar tid att följa marknaden

Du måste vara oerhört påläst och kunnig i ämnet och följa marknaden hela tiden för att se om någonting märkligt händer. Och för att skaffa sig kunskap om sporten eller vad det nu är man sätter odds på så måste man så klart se mycket och resa runt.

– Det som tar tid med tennisbookmaking är att följa marknaden. Väldigt stora oddsändringar sker och det gäller att vara aktiv och snabb i besluttaganden, berättar Widén och fortsätter:

– För att skaffa sig information måste man ha bra kontakter, sen resa runt mycket och titta på tennis. Att förstå hur marknaden funkar, olika mönster kan indirekt ge info.

Hur ser en vecka ut för dig?

– En normalvecka för mig ser ut så här: Vaknar 06.30, oddssättningen tar sedan allt ifrån två timmar till åtta timmar beroende på hur de olika turneringarna är spridna runtom i världen. Sedan följer jag marknaden och hur kunderna spelar hos oss. På kvällen följer jag sedan vad som händer under dagen, samt att förbereda morgondagens arbete.

Vad är det viktigaste man behöver för att bli en bra oddssättare?

– En otroligt essentiell ingrediens i bookmaking är självförtroende. Att våga förlora är nyckeln till att vinna. Att våga göra mycket stora oddsändringar åt båda hållen och sedan stå med rak rygg oavsett resultat.

”Nyttjar kundens kunskap”

För att bli en bra oddssättare måste man kunna läsa av spelarna kunskaper, och ta hjälp av vissa spel. Vissa spel kan visa att spelaren vet mer än vad oddssättaren själv vet. Det här är en taktik som Stefan Widén använder sig av.

– Om ett spel kommer in på en spelare, som normalt sett är ett omöjligt spel att lägga, ifrån en kund med mycket hög tenniskunskap så ger det mig ofta en ledtråd kring att det finns info som jag inte känner till. Då och då nyttjar jag denna kundens kunskap och sänker oddsen rejält för att skapa motsatt action.

”Bra för sporten”

Eftersom en tennismatch innehåller så många olika delar så är livebetting kraftigt ökande. Det är en sport som verkligen lämpar sig för livespel då du kan spela ett nytt spel i stort sett hela tiden. I takt med att spelet på tennis ökar så ökar även antalet som kollar på tennis och enligt Stefan Widén är spelandet väldigt bra för sporten.

– Spel på tennis är enligt mig mycket bra för sporten. Jag skulle gissa på att minst 50 procent av de som regelbundet tittar på tennis, live eller på TV gör det på grund av betting.

Tills sist, vad tror du om US Open?

– Inför US Open 2008 är Rafael Nadal favorit att ta hem titeln, med Federer och Djokovic som andrahandsfavoriter. Det ska dock sägas att Nadal aldrig lyckats här innan, nu är han dock 100 procent fit vilket han inte brukar vara vid den här tidpunkten. Att han är favorit är enligt mig helt korrekt. Just nu känns Djokovic som den största utmanaren då Federer är lite under isen för stunden. Jag förväntar mig dock att Federer snart visar upp sin gamla standard igen och att tennisen kommer att få uppleva en väldigt spännande tid framöver, avslutar Stefan Widén.