Jägersro 4/10

Publicerad:
Uppdaterad:

Chansa – hösten är skrällarnas tid

Hösten är här – i och för sig inget konstigt med det – men för oss travspelare gäller det att börja se upp.

De bättre hästarna har långa säsonger bakom sig och gör sina sista starter innan vinterträningen. Bra hästar springer på pumpen mot konkurrenter de normalt sett ska klara av.

Det är skrälltid i trav-Sverige.

Fredagens V5:a med riksspel blev så svår att ingen lyckades få alla rätt – vilket numera inte är lika vanligt som förr – och när pengarna skulle fördelas fanns där 199 rätta system med fyra rätt. Favoriterna klev alltså av en efter en och det var endast Gotlandshästen Ränn som infriade spelarna förväntningar.

Ingen motivation utan form

Form slår klass. Det har alla vi som gått på trav hört massor med gånger, trots det så spelar man inte alltid efter den regeln.

Normalt sett under hösten, när banorna inte är så snabba, är det lättare för köhästarna att ta in de längder som fattas men en häst som är sliten och inte har formen på topp får lätt lite motivationskris när han eller hon tvingas jobba ute i spåren en längre sträcka. Fyra av fem vinnare i Kalmar i fredags vann faktiskt från ledningen.

Var alltså observanta på hästarnas senaste start och se vilka hästar som har dokumenterad form och CHANSA LITE. Hästar blir lätt favoriter på gamla meriter och det är nu precis rätt årstid för att leta lite längre ned på strecklistorna.

Om ytterligare ett tag blir det aktuellt att bevaka vilka hästar som är beroende att barfota-balans och när banorna blir hårda inte kan gå optimalt balanserade, men det återkommer jag till.

Erik – en kille i form

Min spik i kväll är Hans Adielsson-tränade Pulpa och som brukligt är sitter Erik Adielsson i vagnen.

Erik som i helgen hade strålande framgångar är verkligen i toppform. Totalt körde han in: 1 947 500 kronor och hans årsfacit så långt är:

1 083 starter: 172–145–112 och över 19,3 miljoner inkörda kronor.

Helgens största merit för hans del var naturligtvis segern i Oaks med Stig H Johansson-tränade Electra Skift. Hon ledde hela vägen vilket naturligtvis gladde den gamle tennisspelaren Kent Karlsson som är uppfödare och delägare i hästen. En miljon var segern värd men även vinsten i gulddivisionen med Dumle Loss och riktstotosegern med Prince Valliant var fina meriter för Erik.

Jag tror att han vinner med Pulpa i kväll men som vanligt blir det säkert ytterligare någon seger, var så säkra.

Jägersro-tipsen

Daniel Larsson

Publicerad: