Roligast av allt – att vinna

SPEL

Per Nicklasson: När det blir allvar är Generalen rejäl

Fråga hundra spelare när de tycker att trav är som roligast och hundra svarar: när man vinner!

Jag tycker att gårdagens V75-omgång var en av de roligaste på länge.

Men lika mycket för sporten, ehh? tror jag? som för spelet.

Det har snackats om kompisstyrningar den senaste tiden men några sådana såg vi, tack och lov, inte så mycket av i går. Nåväl, Kasparaitis släpptes snällt till spets i V75-2 av Håkan Eriksson som sagt att han helst skulle köra i ledningen. Och Ligne Droite övertog i ett tidigt skede och kunde sedan defilera hem V75-4. Men det handlade nog om ren självbevarelsedrift från Lutfi Kolgjinis (släppte med Ron Keeper) sida. Som Ligne Droite ser ut nu är han inte rolig att få över sig. Eller har Ludde blivit snäll? Andra veckan i rad som han släpper ledningen.

Favoriten tålde inte massagen

Gulddivisionen såg länge också ut att bli en defilering för favoriten Lukas Lupin. Jag såg loppet i Solvallas pressrum och där gnydde journalisterna: nej, de ger ju bort loppet åt favoriten. Men Örjan Kihlström i dödens visste vad han gjorde, räknade kallt med att Lukas Lupin inte skulle orka stå emot massage i en hel kilometer från General du Lupin, och det var helt rätt. Generalen hade slag på konkurrenterna i sista sväng och redan då hade den franske sköningen avgjort loppet.

Han gör lite som han vill innan loppen, General du Lupin men när det blir allvar är han alltid rejäl. Svarar sedan Örjan Kihlström för lika väl avvägda styrningar i fortsättningen kan vi räkna med att ekipaget blir en följetong i Gulddivisionen resten av vintern.

Offensiv styrning lönade sig

Lasse Wester får också guldstjärna för sin insats bakom Play On Me. Innerspåret var inte bra för den starttröge femåringen, men blev inte, tack vare Westers vakna styrning, någon fälla. Ut i slagläge på första långsidan, och sedan snabbt avancemang till front varvet kvar. Segern blev knapp, men utan det initiativet hade Play On Me knappast varit först. Det lönar sig att vara offensiv.

V75-avslutningen blev en höjdare. Ebel knäckte ledaren men Acclaim tog upp jakten och hann fram i sista steget. 5,47 var ett fantastiskt odds på Sveriges bäste spurtare.

Ett gäng med pigga ben

Ett gäng hästar fick inte visa sitt kunnande i V75-omgången då de satt fast med sparade krafter. Jag är svag för hästar som suttit fast, sparade krafter är bra inför kommande ansträngningar – det är därför vi har helger. Sun Power C.G., Cat’s Victory, We Two, Shogun Wind, Peach Ås och Taylor Boko var alla hästar som lämnade Solvallaovalen på pigga ben. Tänk på det till nästa gång.

För övrigt borde det vara dubbeljackpott varje vecka.

Per Nicklasson ([email protected])