Världsrekord av Jag de Bellouet

SPEL

Max Flukt utklassad av Kannibalen

Det skulle bli en match mellan den franske topphästen Jag de Bellouet och Sveriges nya stjärnskott Max Flukt i Kymi Grand Prix i Kouvola, Finland. Det slutade med utklassning och ny uppvisning av ”le Cannibale” som travade i mål som överlägsen vinnare på nya världsrekordet 1.11,1/2100 m auto.

Det förra rekordet över medeldistans hade italienaren Varenne på 1.11,2.

Tvåa blev överraskande svenskfödde tolvåringen Lass Zefyr och trea Passionate Kemp.

Max Flukt, som den här gången fick Jorma Kontio i sulkyn, tvingades trava utvändigt utan rygg större delen av loppet och klarade inte av det mördande tempot. Han slutade nu på sjätte plats med tiden 1.12,0 och åkte därmed på sin andra förlust i karriären.

– Det blev ett alldeles för tufft lopp för honom i dag. Han travade ensam i andraspår och när första varvet öppnades efter 1.10,0 så är det omöjligt. Jag var ändå nöjd med Max, sade tränaren och ägaren Kent Knutsson.

Christophe Gallier såg alltså till att hålla ett stenhårt tempo med Jag de Bellouet som övertog ledningen från Passionate Kemp i den andra kurvan.

– Han kändes underbar hela loppet och det var bara att köra. Jag de Bellouet var faktiskt inte så trött i mål heller, sade Gallier som för tre veckor sedan vann Elitloppet på Solvalla på 1.09,4.

– Hästen har jättebra form just nu och vi har bestämt oss för att åka över till USA och starta i Breeders Crown i slutet av nästa månad. Det ska bli intressant att se hur fort han kan trava på The Meadowlands milebana.

Treårige amerikanaren Tom Ridge är världens snabbaste häst med tiden 1.08,6. Näst snabbast är svensk Victory Tilly med 1.08,9 men det är inte otroligt att ”le Cannibale” kan trava på 1.07-strecket på den snabba milebanan.

De båda svenska hästarna Conny Nobell/Björn Goop och Order By Fax/Per Lennartsson galopperade bort sig innan start.

– Startbilen körde alldeles för sakta och hästarna hetsade upp sig, förklarar Per Lennartsson.