Spel

Kåmark: ”Jag ser ingen ledare i AIK”

Av: 

Minimedia

Daniel Söderbäck

SPEL

Experterna Kåmark och Strömberg tippar allsvenskan 2011

Får det tufft Betclics spelexpert Pontus Kåmark tror på en niondeplats för Andreas Alm och Nebojsa Novakovic ”nya” AIK.
Får det tufft Betclics spelexpert Pontus Kåmark tror på en niondeplats för Andreas Alm och Nebojsa Novakovic ”nya” AIK.

Elfsborg eller IFK Göteborg vinner allsvenskan 2011.

Nanne Bergstrand sparkas först och Daniel Larsson eller Alexander Gerndt vinner skyttteligan.

Ja, det tror i alla fall experterna Glenn Strömberg, Expekt och Pontus Kåmark, Betclic.

Så här tippar de allsvenskan:

Pontus Kåmark, spelexpert hos Betclic.

GLENN STRÖMBERGS SLUTTABELL:

1) ELFSBORG (Expekts vinnarodds: 4.00)

Glenns kommentar: Finns inget kontroversiellt i det tipset. Tittar man på spelarmaterialet så är det allsvenskans bästa lag.

Med danske landslagsmålvakten Jesper Christensen, med mittbackar som Jon Jönsson och hemvändande Andreas Augustsson, med mittfältare som Anders Svensson, Stefan Ishizaki, med anfallare som David Elm (från Fulham) och Lasse Nilsson (Vitesse, Holland) finns erfarenhet och spets. Lägg till mycket spännande ynglingar i Oscar Hiljemark, Daniel Nordmark, Johan Larsson och Niklas Hult och tränaren Magnus Haglund har den klart vassaste truppen i allsvenskan.

Elfsborg släppte in 40 mål på 30 matcher fjol, det håller förstås inte. Får de ordning på defensiven finns det inget lag som hotar dem.

2) MALMÖ FF (3.90)

Glenns kommentar: Truppen är intakt, inga tunga skador, vad talar egentligen emot att MFF försvararar sitt guld?

Att de har möjligheten att göra just det.

På 2000-talet är det bara Djurgården (2002/2003) som fixat att bli mästare två säsonger i följd. Det är helt enkelt ruskigt mycket svårare att bli jagad än att jaga. Alla kommer att ladda lite extra mot de regerande mästarna. Sedan finns det en risk att många av de unga spelarna försvinner till proffslivet i sommar. Spelare som Daniel Larsson, Guillermo Molins, Ivo Pekalski, Jiloan Hamad och Jimmy Durmaz har ögonen på sig i vår och sommar.

Jag vet att en del även ser Champions League-kval som något som sliter. För mig är det tvärtom, matcher som ska lyfta både förening och spelare.

Turbulensen kring Roland Nilssons eventuella flytt till FC Köpenhamn är inte bra för kontinuiteten.

3) IFK GÖTEBORG (7.00)

Glenns kommentar: Kanske ett litet tips med hjärtat med tanke på försäsongen och med tanke på fjolåret. Truppen är dock riktigt vass och jag hoppas att vi får se unga talanger som Robin Söder och Mikael Dyrestam ta det sista steget i år, visa att de kan komma tillbaka efter långvariga skador. Spännande att se Andreas Drugge, som gjorde det bra i en släpande forwardsroll i Trelleborg. Nu blir dock trycket på honom något helt annat än det varit hemma på Vångavallen. Klarar han det?

Pressen på tränare Jonas Olsson kommer att vara ruskig. Ett par, tre matcher utan vinst, längre tror jag inte tålamodet är med honom.

4) HELSINGBORG (8.00)

Glenns kommentar: Kan inte tänka mig att HIF får behålla Alexander Gerndt säsongen ut. Det handlar om en riktigt bra forward, med ett rappt steg, bra tillslag med båda fötterna, utpräglad känsla för mål och en skön ambition. Sådana profiler kan tyvärr inte allsvenskan hålla kvar och utan Gerndt är HIF inte med i vinnarsnacket.

Jag tror även att de kommer att sakna pådrivaren Marcus Lantz (Landskrona) mer än många tror. Så tyvärr, min gamle vän Conny Karlsson, ni får svårare att slåss om guldet i år.

5) KALMAR FF (16.00)

Glenns kommentar: Ganska liten omsättning då vi pratar om etablerade spelare i truppen. Det kan givetvis vara bra då vi pratar om det homogena. Å andra sidan kanske det hade behövts lite nytt och fräscht i Nanne Bergstrands gäng, jag saknar det där som sticker ut lite extra. Har i sina brasilianska spelare Daniel Sobralense, Daniel Mendes, Ricardo Santos och Marcel Sacramento dock en kvartett matchvinnare som kan ställa mitt utgångstips på ända.

Såg en del av Tobias Eriksson i fjol. Det är en mittfältare som har potential att utvecklas ytterligare med sin styrka och löpvilja. Jag vet att en ny arena inledningsvis kan innebära ett jättelyft för ett lag.

6) HÄCKEN (25.00)

Glenns kommentar: Ser jäkligt spännande ut även i år. 2010 motsvarade de kanske inte riktigt förväntningarna. Å andra sidan var de kanske för högt ställda, vi glömde bort att hisingsgänget faktiskt spelade i superettan så sent som 2008.

18-årige ghananen Majeed Waris är ruskigt snabb och har öst in mål under försäsongen. Längst fram finns även Mathias Ranégie, som sägs vara bättre förberedd än någonsin tidigare. Jag tror även René Makondele, som kom mitt under säsongen i fjol, kommer att visa vilken skicklig spelare han är.

Känner Peter Gerhardsson från min aktiva tid i allsvenskan och vet att det är en mycket klok fotbollsman.

7) ÖREBRO (12.00)

Glenns kommentar: Trea 2010, naturligtvis en enorm framgång för klubben och jag utgår från att årets ambition inte är lägre ställd. Har dock inte känslan av att de kan upprepa fjolårssuccén. Har blivit av med Paulinho Guará (Hammarby) och finske yttermittfältaren Roni Porokara (Germinal Beerschot, Belgien) och även om de tagit in två tyska spelare i Valdet Rama (Hannover 96) och Kushtrim Lushtaku (1860 München) ska vi komma ihåg att de båda är unga och inte har några stora meriter att peka på.

Andreas Haddad är en annan offensiv spelare som värvats (Assyriska), men inget av de nya namnen imponerar riktigt på mig.

I mittbacken Michael Almebäck har ÖSK en av allsvenskans bästa försvarare.

8) AIK (16.00)

Glenns kommentar: Är ganska övertygad om att mästarna från 2009 kommer att göra en betydligt bättre säsong än i fjol. Mohammed Bangura, som kom från IFK Värnamo förra sommaren, är nu med från början. Det jag såg av honom var djävulusiskt spännande och han är helt klart en av de stora profilerna i serien, men blir han kvar efter sommaren?

Ska också bli kul att se hur återvändande Martin Mutumba ser ut. Kantspelare som vågar och kan utmana är en förutsättning i dagens fotboll.

Det finns fler spelare med den potentialen i AIK och frågan är om en sådan som Gabriel Özkan äntligen får vara skadefri.

Ny huvudtränare är Andreas Alm och det ska bli intressant att se hur han klarar den press som det kan innebära att leda AIK.

9) TRELLEBORG (50.00)

Glenns kommentar: Har kanske landets klokaste tränare. Tom Prahl har en enorm förmåga att få ut så mycket som möjligt av sina spelare. Dessutom har han fått TFF att spela en bra fotboll, det är dags att tvätta bort den tråkstämpel som laget dragits med i många år. Trelleborg har som ambition att spela sig upp i planen och gärna använda båda sina kanter.

Bortsett från Andreas Drugge, som visserligen varit en viktig poängspelare hos skåningarna senaste säsongerna, har det varit lugnt på spelarfronten.

Fredrik Jensen på topp är oerhört svårstoppad och en gammaldags centertank och kan kanske tillsammans med nye brassen Tiago bilda ett vägvinnande radarpar. Målvakten Viktor Noring har förutsättningar att bli nästa a-landslagsmålvakt.

10) MJÄLLBY (50.00)

Glenns kommentar: Nu är det upp till bevis. Efter ett första år där så mycket handlar om glädje, inspiration och att kanske inte bli tagen på allvar, är läget för Mjällby helt annorlunda den här säsongen. Visst kan anfallsparet Markus Ekenberg och Moestafa El Kabir leverera en del även 2010 (17 mål tillsammans i fjol), men frågan är om den sistnämnda är kvar i klubben efter en lyckad vår.

Balansspelaren Patrick Osiako var en av allsvenskans bästa på sin position och där bak bidrar målvakten Mattias Asper, 36 år, och mittbacken Patrik ”Bagarn” Rosengren, 38 år, med värdefull erfarenhet.

Men som sagt, i år väntar en ny situation och motståndare som kommer att vara betydligt mer vakna då de möter förra årets nykomling.

11) DJURGÅRDEN (25.00)

Glenns kommentar: Håller på att bygga för framtiden och att stärka upp sin organisation. Truppen innehåller väldigt många spelare som är kring 20 år. En av dem är nyförvärvet Gale Agbossoumonde, en 19-årig mittback som gjort en a-landskamp för USA.

Som jag ser det har erfarna killar som Mattias Jonson, Daniel Sjölund, målvakten Pa Dembo Touray och Joel Riddez viktiga roller i ungdomliga Dif.

Anfallaren Kennedy Igboananike, som kom från Vasalund inför 2010, är en blixtsnabb anfallare och kan få sitt stora genombrott den här säsongen. Hans nio mål kan med flyt bli mer den här säsongen och det är många sköna Dif-poäng.

12) GAIS (75.00)

Glenns kommentar: Har, precis som under fjolåret, haft det tufft med målgörandet under försäsongen. Vad jag förstått handlar mycket om att spela igång brassen Alvaro Santos. Kan han komma tillbaka i den form han visade i Helsingborg och Köpenhamn i början av 2000-talet kan det bli ett bra grönsvart år. Santos är faktiskt bara 31 år, även om det känns som om han varit med i evigheter.

På det centrala mittfältet har Gais i Johan Mårtensson och Reuben Ayarna ett av allsvenskans bästa par. Även backlinjen känns trygg.

13) SYRIANSKA (100.00)

Glenns kommentar: Fräck och respektlös nykomling som hellre pratar om en placering i topp än att fixa ett nytt kontrakt. Då jag roade mig med att titta på deras trupp hittar jag mängder av spelare som varit med förr. Omar Jawo (Gefle), Suleyman Sleyman (Hammarby), Sharbel Touma (Djurgården), Abgar Barsom (senast Fredrikstad), Johan Arneng (Djurgården och Ålesund) och Peter Ijeh (Malmö FF och IFK Göteborg en gång i tiden) vet så klart alla vad det här handlar om. Då det dessutom verkar finnas en ”vi-känsla” utöver det vanliga kring laget tror jag utan vidare att föreningen från Södertälje spelar allsvensk fotboll även 2012. Med en bra start kan riktigt många lag få det jobbigt mot Syrianska under 2011, inte minst på Södertälje Arena.

14) HALMSTAD (40.00)

Glenns kommentar: Svårbedömda. Ekonomin sägs vara urusel och pengarna är snart helt slut. Visst, det finns en del sevärda spelare i tysken Michael Görlitz, i snabbe kantspelaren Marcus Olsson och i lovande ytterbacken/mittfältaren Emil Salomonsson, men bredden i truppen ser ganska tunn ut.

Nye tränaren Josep Clotet Ruiz har visserligen lockat till sig ett antal landsmän, fem spelare från olika klubbar i Spanien, bland annat Real Madrids b-lag. Men i ärlighetens namn och om vår högsta serie ursäktar, inte tror jag att Sverige är förstavalet för spelare som behöver utvecklas i ett a-lag någon annanstans. Det är ju inte 17, 18-åringar vi pratar om, alla är faktiskt över 20 år.

I backlinjen har Tommy Jönsson och Per ”Texas” Johansson lämnat, där försvinner mycket erfarenhet och många a-lagsmatcher.

I store anfallaren Joe Sise finns det mycket utveckling. Jag har också fått tips om att kolla in 18-årige mittfältaren Kristoffer Thydell, som ska vara en talang utöver det vanliga. Lyckas nye skicklige tränaren lotsa allt ungt rätt klarar de sig annars byter HBK plats med Norrköping.

15) IFK NORRKÖPING (90.00)

Glenns kommentar: Kul att ha dem tillbaka i allsvenskan. Just glädjen brukar innebära ett antal ”gratispoäng”,  inte minst i början av en serie. Tar de tillräckligt många kan det möjligen skapa ett avstånd som räcker i förhållande till de två lag som åker ur i höst, men jag är ruskigt tveksam.

Jag tycker inte den trupp som tränare Janne Andersson förfogar över räcker till fortsatt allsvenskt spel, tyvärr. Nyförvärv som Bobbie Friberg Da Cruz (tidigare Gais), Marcus Falk-Olander (Elfsborg), Abbas Hassan (Elfsborg), Martin Smedberg-Dalence (tidigare IFK Göteborg) är spelare som testas tidigare i allsvenskan utan att göra stora avtryck. Astrit Ajdarevic, som spelade med Örebro i fjol och som varit i Liverpool tidigare, är dock spännande.

Brassen Daniel Bamberg spelade fram till 15 mål i superettan 2010. Han har lämnat klubben för norska Haugesund och hade behövts.

16) GEFLE (250.00)

Glenns kommentar: Jag tror det allsvenska äventyret tar slut för Gefle i höst. Tyvärr, måste jag säga. Det arbete Per Olsson gjort med laget är beundransvärt och att han lyckats hålla dem kvar i högsta serien sedan 2005 är en bragd. Så fort de får fram en profil är någon annan genast framme och rycker den. Jag kan bara nämna namn som Alexander Gerndt (Helsingborg), Johan Oremo (Djurgården), René Makondele (Häcken) och Amadou Jawo (Elfsborg). Kanske heter nästa spelare att lämna Jakob Orlov? Fjolårsförvärvet från Skövde visade under 2010 att han har den egenskap som alla lag söker, nämligen att vara på rätt plats i rätt tid och framför mål. Han kan säkerligen göra sju, åtta fullträffar fram till i sommar – men spelar sedan vidare någon annanstans.

Gefle tvingades kvala sig kvar (via Gif Sundsvall) 2010). Det får inte ens den möjligheten den här säsongen. Så är det, tyvärr.

GLENNS SPECIALARE:

VEM VINNER SKYTTELIGAN?

Glenns tips: Alexander Gerndt, Helsingborg. Odds: 8.00.

Glenns kommentar: Gerndt är helt klart en av allsvenskans bästa målskyttar och får han stanna säsongen ut så tror jag absolut att han har en bra chans att vinna skytteligan. Risken ligger ju givetvis i om han är för bra till sommaren och då blir såld.

VILKEN TRÄNARE FÅR SPARKEN FÖRST?

Glenns tips: Ingen.

Glenns kommentar: Lag som inte lever upp till målen som satts åker först. I dag lever alla tränare upp till målen och jag spelar på att ingen allsvensk tränare får sparken i år.

Alla odds från Expekt.

PONTUS KÅMARKS SLUTTABELL:

1) IFK GÖTEBORG (Betclics vinnarodds: 8.00)

Pontus kommentar: Efter misslyckandet i fjol blir de lite av en underdog som kan spela utan den absoluta pressen på sig.

Robin Söder är tillbaka, Drugge är ett bra nyförvärv samtidigt som stommen i laget finns kvar. De blir inte ”champagnelaget” som spelar vackrast alla gånger, men de kommer bli oerhört svårslagna. Jag tror på guldpytt i november.

2) ELFSBORG (4.50)

Pontus kommentar: Florén och Avdic har försvunnit vilket är två tunga avbräck. Jag tycker de har underpresterat de sista åren, trots idel topplaceringar.

Men kan Jönsson och Augustsson täppa till i backlinjen och Elm och Lasse Nilsson prestera kommer det räcka långt. Tvåa säger jag.

3) MALMÖ FF (3.75)

Pontus kommentar: För många är de favoriter vilket är förståligt. Men att spela med pressen att alltid vinna samtidigt som alla andra lag vill slå regerande mästaren blir tufft.

När sedan Champions League-kvalet drar igång blir det intensivt matchtempo som blir svårt att kombinera med guldspel i allsvenskan. Försvinner ”Rolle” blir det ännu tyngre.

Tyvärr Malmö, trea i år.

4) HELSINGBORG (5.50)

Pontus kommentar: Suveräna i fjol och de har Gerndt att tacka för det. Jag tror inte han blir kvar hela säsongen i HIF, han är helt enkelt för bra. Att ersätta en sådan spelare är på gränsen till omöjligt och utan en ny Gerndt blir Helsingborg inte lika slagkraftigt.

5) ÖREBRO (12.00)

Pontus kommentar: Örebro är lite av en outsider som smyger i vassen. De vann elva av 15 matcher i fjol hemma på Behrn Arena. Där kommer de vara fortsatt starka.

Med Almebäck i försvaret och Gerzic på mitten kommer Örebro bli att räkna med. Femma i min tabell.

6) BK HÄCKEN (50.00)

Pontus kommentar: Med Ranegie, Dioh Williams och Makondele är Hisings-laget tunga framåt och kan hota vilken defensiv som helst. Men precis som förra säsongen blir försvarsspelet ett frågetecken och det som håller dem från en riktig topplacering.

7) MJÄLLBY (50.00)

Pontus kommentar: Som nykomling tog de en imponerande sjätteplats förra året och jag tror de kan kan åstadkomma något liknande igen. Peter Swärdh fick ihop ett spelande lag som avslutade med elva raka hemmamatcher utan förlust.

Pavel Zavadil från Öis förstärker laget och jag tror på en mittenplacering.

8) KALMAR FF (16.00)

Pontus kommentar: Laget är inte lika bra som på bröderna Elms tid och slutade nia i fjol. Med spelare som Dauda, Mendes och Santos kan de givetvis ställa till problem för motståndarna men jag tror inte att det räcker i längden.

9) AIK (18.00)

Pontus kommentar: Svårtippade AIK. Turbulens i klubben och en hårt ansatt ekonomi. Jag ser ingen ledare eller playmaker i truppen. Utan någon att luta sig emot när det blåser så faller laget. Kanske att två gånger Bangura och bra stöd från Norra stå räcker för en något bättre placering än mitt tips.

10) TRELLEBORG (50.00)

Pontus kommentar: Tom Prahl trollade med knäna förra året när han tog laget till en femteplacering. Jag tror dock att det var en tillfällighet för ett lag som är vana att harva på den nedre halvan. Nu har dessutom Drugge försvunnit.

Tungt 2011 för TFF.

11) IFK NORRKÖPING (100.00)

Pontus kommentar: Norrköping är tillbaka i allsvenskan under Janne Anderssons vingar. Med alla nyförvärv blir laget mycket intressant. Inte minst före detta ungdomsproffset i Liverpool, Astrit Ajdarevic, som senast spelade i Örebro. De hänger kvar men kan inte räkna med någon högre placering.

12) SYRIANSKA (80.00)

Pontus kommentar: Syrianska och tränare Özcan blir en frisk fläkt i årets allsvenska. Klubben har plockat in lite nya spelare att förstärka truppen med. Men jag är tveksam om det räcker till mer än en tolfteplats.

13) DJURGÅRDEN (20.00)

Pontus kommentar: Jag tror inte att tränare Wass kan göra så mycket med den trupp han förfogar över. Kanske om Kennedy Igboananike och Oremo kan prestera över förväntad förmåga kan de sluta något snäpp högre.

14) HALMSTAD (25.00)

Pontus kommentar: MFF:s assisterande från i fjol, Josep Clotet Ruiz, tar över ledningen och har plockat in både spanska spelare och spansk mentalitet i klubben. Men sydeuropeiskt kortpassningsspel i HBK på allsvenska planer tror jag inte på.

15) GAIS (150.00)

Pontus kommentar: Laget åstadkom 24 mål på 30 matcher 2010 vilket är en smärre katastrof och jag ser ingen bättring i sikte. Att Alvaro Santos med sju mål från superettan i fjol ska frälsa ”Makrillarna” sätter jag inga pengar på.

16) GEFLE (250.00)

Pontus kommentar: Laget har ungefär samma trupp med sig in i årets allsvenska. Den räckte knappt förra året och jag tror inte att Jakob Orlov kan rädda dem kvar igen. Respass.

PONTUS SPECIALARE:

VEM VINNER SKYTTELIGAN?

Pontus tips: Daniel Larsson, Malmö FF. Odds: 8.50.

Pontus kommentar: Jag tror tyvärr inte att vi får se Alexander Gerndt i allsvenskan hela säsongen och därför inte i topp av skytteligan heller. I stället tror jag på Malmös Daniel Larsson. Laget kommer föra många matcher och spela anfallsfotboll. Blixtsnabbe Daniel kommer få mängder med chanser. Förvaltas de vinner han skytteligan.

VILKEN TRÄNARE SPARKAS FÖRST?

Pontus tips: Nanne Bergstrand, Kalmar FF.

Pontus kommentar: Det är inte alltid tränarens fel att ett lag går dåligt men det är ofta tränaren som får sparken när en förändring ska till. Speciellt i ett lag med högt ställda krav.

Det har Kalmar som varit ett topplag de senaste åren men som i fjol fick lyfta på hatten för åtta framförvarande lag. Blir det ingen snabb förbättring i Kalmar blir det Nanne Bergstrand som blir förändringen i truppen.
Alla odds från Betclic.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

LÄS MER:

LÄS MER:

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Spel